Ciutat

MAPA: La Diputació anuncia tres milions d'inversió per a carreteres. Alguna és a prop de casa teva?

Més de tres milions d’euros en inversions. És la xifra que ha compromès la Diputació de Barcelona per transformar camins del Vallès Occidental en carreteres en els propers tres anys. La institució ha presentat, per primer cop en quatre dècades, un pla de carreteres que afecta tota la demarcació.

“És un pla històric per la transformació que suposa”, exposa a aquest diari el diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega. Al D.S. hem elaborat un mapa de les actuacions, que toquen de prop al Vallès.

Tot i que la planificació és a quinze anys vista –fins al 2034–, la institució ha marcat un full de ruta a curt termini, amb la vista posada al 2022. En concret, preveu destinar 24 milions d’euros en tota la província, dels quals hi ha entre 2,53 i 3,07 milions reservats al Vallès Occidental.

El focus de la Diputació no és crear noves carreteres, sinó millorar les condicions de les actuals: se centraran a transformar camins en carreteres, i pel que fa a les vies actuals –la majoria són carreteres secundàries– es tractaria d’eixamplar-les o dotar-les d’elements de seguretat per posar-les al dia. “Més que noves infraestructures, hem vist que feia falta millorar les existents”, afegeix Fàbrega, que apunta que aquest era un reclam compartit amb els ecologistes i els ramaders d’arreu de la demarcació.

MAPA: Les infraestructures estratègiques que el Vallès i Sabadell reclamen

On van els 3 milions?

El Vallès Occidental es veurà directament afectat en la fase 1 del pla. La intervenció més destacable serà la transformació de camí en carretera de l’anomenada carretera del cementiri de Collserola, que connecta Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac amb Barcelona, i on hi ha una mobilitat important, especialment els dies laborals. Aquesta actuació, que afectarà un tram de 5,57 quilòmetres, comportarà una despesa d’entre 1,5 i 1,8 milions d’euros, un 60% de la inversió vallesana. “És una acció estratègica en termes de seguretat allà on circulen molts vehicles diàriament”, assenyalen des de la Diputació.

Publicitat

D’altra banda, fora de l’àrea d’influència de Sabadell, també es preveuen fins a 960.000 euros per a la carretera de Rellinars a Can Gonteres, a tocar de la B-40, i fins a 270.000 euros per al camí de l’Obac, situat al municipi de Vacarisses, actuacions que s’ha prioritzat després de les consultes entre els municipis vallesans, el Consell Comarcal i la mateixa Diputació.

Posterior a la primera fase, a partir del 2022 la Diputació preveu realitzar actuacions esperades a Barberà del Vallès i a Badia de Vallès. En el primer d’aquests municipis, es preveu transformar en carretera un accés entre els polígons de Santiga i de Can Roqueta –de Sabadell– que hauria d’arribar fins al carrer Montoriol de la ciutat vallesana. Pel que fa a Badia, es vol transformar un camí situat a la vora del riu Sec en carretera per millorar l’accés al barri de Serraparera de Cerdanyola del Vallès, sense necessitat d’utilitzar altres vies.

Tot i que la Diputació encara no parla de terminis per a aquestes actuacions, Fàbrega augura que estaran enllestides abans de la finalització del pla. “Treballem amb una previsió per al 2027”, assenyala.

El Vallès, segona en inversions

El Vallès és la primera comarca pel que fa als quilòmetres afectats per les obres i només queda per sota, en termes d’inversió, del Baix Llobregat. A la comarca veïna, el pressupost previst fins al 2022 és sensiblement superior i es mou entre els 2,66 i els 3,23 milions d’euros.

La planificació, però, està repartida en totes les comarques barcelonines de manera força equitativa. Els criteris que s’han seguit no són demogràfics, apunten, sinó de garantir “bons accessos arreu” i “igualtat d’oportunitats” entre els diferents territoris.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top