Diners

Una segona vida laboral rescatant empreses

Eduardo Calero, amb les safates que fabrica Toblist, a la nau al polígon de Can Roqueta / LLUÍS FRANCO

Topack i Toblist facturen ara 1,1 milions d’euros. Són dues empreses, una comercial i una fàbrica d’envasos, amb seu al polígon de Can Roqueta de Sabadell. Fa cinc anys aquestes companyies, però, no funcionaven tan bé. De fet, estaven a la venda. Un sabadellenc de 51 anys, Eduardo Calero, les va adquirir a través del programa Reempresa i els ha donat la volta com si fos un mitjó.

Aquest emprenedor era director de recursos humans en una gran empresa de la ciutat. L’estrès i els problemes de salut associats a la seva feina van fer que prengués la decisió de marxar de l’organització. No es veia capacitat per crear la seva pròpia empresa. Tampoc volia continuar amb allò que havia fet tot la vida en una altra companyia, malgrat que va rebre diferents ofertes de feina. Només li quedava una possibilitat: comprar una empresa que ja estigués creada. De casualitat va conèixer Reempresa, que és la iniciativa que s’adaptava a allò que necessitava.

Cap a finals del 2014, els assessors van oferir-li una empresa comercial de Mataró. Malgrat que volia adquirir una fàbrica va acceptar el consell “sense gaire alegria”. Després d’analitzar-la va descobrir per què aquesta companyia no funcionava. Topack es dedicava a la compravenda d’envasos de plàstic i elements de segellat. Gràcies a la seva experiència en la gestió va descobrir que “tenia molta despesa oculta i no hi havia un treball d’anàlisi”. Va replicar allò que ja es feia a l’empresa on treballava i va resoldre aquests problemes. Així va rescatar l’empresa.

Topack és competitiva perquè distribueix el material de forma ràpida gràcies al gran estoc que té i a un servei personalitzat incloent taps i segellats a mida.

Fabricar termoformats

Aquest cas d’èxit el va animar tant que va adquirir a finals del 2015 una altra empresta. Aquesta sí que va ser una fàbrica d’envasos de termoformats que estava a Tarragona. Era una companyia endeutada. Amb els diners de la indemnització es va fer càrrec del deute. “Fa només quatre mesos que l’he acabat de pagar”, explica Calero. Però allò que va ser tan fàcil amb Topack, no funcionava a Toblist.

“Quan analitzes les capacitats de producció hi havia moltes coses que no entenia”, admet l’emprenedor. De cop, va comprovar que les màquines que tenia no eren les més òptimes. A més, el servei que es donava abans als clients era molt deficient. Per tant, es va dedicar a recuperar la seva confiança. Ara ha arribat a un punt en què podria créixer molt més. Malgrat que valora molt la seva vida amb els seus 60 dies de vacances, l’empresari afirma que una de les coses que ha après és que “quan t’has de parar, el mercat no et deixa”.

La major part dels clients tant de Topack com de Toblist estan a Catalunya. Tot i això, en tenen també a Espanya i a l’estranger. Pel que fa a la facturació, el 75% correspon a l’empresa comercial i la resta a la fàbrica de blísters. Tanmateix, el marge de benefici de Topack és d’un 23%. En canvi, el de Toblist supera el 60%. “Topack m’ajuda a pagar les factures, però Toblist té molt més futur”, subratlla l’empresari.

Comentaris
To Top