Publicitat
Ciutat

“Reivindiquem la Carme Forcadell”

Crònica. Més de 500 sabadellencs han participat aquest dissabte a la manifestació sobiranista de Madrid

Un grup de sabadellencs amb una pancarta que reclama la llibertat de Carme Forcadell / D.S.

Com qui fa un viatge exprés, d’anar i tornar el mateix dia per veure un partit, el sobiranisme s’ha plantat aquest dissabte per primera vegada a Madrid, amb almenys 500 autocars, cotxes particulars i gent vinguda amb AVE de tpt Catalunya. Més de mig miler de sabadellencs hi han participat. L’objectiu, reclamar que “La autodeterminación no es delito. Democràcia és decidir”, com indica el lema de la manifestació que ha recorregut el paseo del Prado des de la plaça de Neptuno a la de Cibeles. La independència i el judici del procés han centrat les proclames.

Pla general de la manifestació / D.S.

La sortida de Sabadell s’ha fet aquest dissabte, a les 07.45 h, des de l’Eix Macià. Han sortit deu autocars de l’ANC, tres d’ERC i un dels Castellers que almenys portaven 500 persones. Sis – cents quilòmetres, extensions de terra bestials, algun camp d’arbres florits (rosats), dues parades, la omnipresència dels toros Osborne i gairebé nou hores després, la comitiva sabadellenca ha arribat a Madrid, quan la lluna ja començava a treure el cap pel darrere la puerta de Alcalá, a les 16.30 h.

En arribar, els sabadellencs tenien dues opcions: anar per lliure o trobar-se els que volguéssin davant el monument al pintor Diego Velázquez. La majoria ha optat per la primera opció, mentre que el monument ha estat poc concorregut. Hi ha estat la presidenta d’Òmnium Sabadell, Teresa Mira, amb un grup que parlava amb membres de la plataforma Madrileños por el derecho a decidir.

Mira, la tercera per l’esquerra, amb Carme Garcia (segona per l’esquerra), sabadellencs i madrilenys / D.S.

Per aquella zona també hi era el sabadellenc Jan Martínez, que des de fa un any i mig estudia a Madrid. “He vingut a defensar els drets polítics de Catalunya i donar suport als presos”, ha dit Martínez, que ha elogiat el “coratge” dels sabadellencs desplaçats a la capital de l’Estat.

Jan Martínez, aquest dissabte a Madrid / D.S.

No gaire més tard, Salomè Casals mirava la manifestació des d’un lateral acompanyada d’amics també sabadellencs amb qui havia compartit el trajecte en autocar. La germana petita de l’expresidenta d’Òmnium Muriel Casals ha assegurat que “havia de venir, era important que veiéssin la gent que som”.

Hi ha hagut una gran quantitat de manifestants, 18.000 segons la delegació del govern central a Madrid, 120.000 segons els organitzadors. Sigui com sigui, el paseo del Prado s’ha omplert en bona part i s’ha caminat poc. Altra cosa és que servidor, acompanyat pel fotògraf sabadellenc Roger Benet, hagi anat amunt i avall buscant sabadellencs, cosa difícil ja que estaven barrejats entre la multitud. ¿S’han preguntat mai com s’identifica un sabadellenc si no el coneixes, si no porta la bandera de la ciutat, una samarreta Pura Ceba o algun altre tret distintiu? Aquest dissabte el color groc i les estelades han estat els protagonistes.

Entre crits de “llibertat presos polítics”, “no pasarán”, “adéu-siau, adéu-siau, moltes gràcies, fins mai més” i bromes sobre el sabó estrella del judici del procés, el Fairy, ha anat transcorrent la manifestació en un ambient festiu, sense incidents i en màniga curta fins que s’ha fet fosc. L’estelada ha estat, de llarg, la bandera més utilitzada, però també s’han fet veure les andaluses i basques, sobretot, ja que hi han participat persones de diferents punts d’Espanya.

El Fairy ha estat un dels grans protagonistes / D.S.

Un grup de sabadellencs, per exemple, portava una bandera que reclama la llibertat de la sabadellenca empresonada Carme Forcadell. “Anem a totes les manifestacions”, ha explicat Eulàlia Forns, mentre que per Ramon Llop es tractava d’una cita “important” perquè part de la seva família és madrilenya. Amb els seus amics reivindiquen Forcadell perquè, tot i haver nascut a Xerta, “és ciutadana de Sabadell”. Molts missatges de record, també, pel sabadellenc Jordi Cuixart, aquest 16 de març que ha fet disset mesos que està en presó preventiva.

L’estada a Madrid ha estat un vist i no vist de quatre hores i mitja. Si els autocars sabadellencs han arribat a lloc a les 16.30 h, a les 21 h ja es tornaven a omplir per emprendre el viatge de tornada. Nou hores de trajecte per endavant per tancar un dia que, tot i el cansament, ha deixat un molt bon sabor de boca als presents, “encara que no tornarem mai més perquè ja ens hem acomiadat”, segons l’Àngels. “Una àvia de 81 anys està molt contenta d’haver vingut. Quan vaig veure [l’Enric] Millo vaig decidir venir”, ha resumit la Núria.

Aquest dissabte, a Madrid, qui ha jugat un partit ha estat l’independentisme, i a priori, l’ha guanyat en haver penjat l’estelada a l’estàtua de la plaça de Cibeles al final de la marxa.

Més de 500 sabadellencs participen a la manifestació sobiranista de Madrid

Publicitat
Comentaris
To Top