Ciutat

El Taulí aposta per la coordinació multidisciplinària en pacients de càncer de cap i coll

El Parc Taulí busca millorar el tractament per als pacients amb càncer de cap i coll. Per això ha creat la Unitat Funcional Multidisciplinària que busca potenciar l’atenció centrada en els pacients afectats per aquestes patologies. Fins ara ja eren atesos de manera multidisciplinària, però amb la nova unitat es vol treballar de forma més coordinada entre les diferents parts implicades.

La coordinadora d’aquesta nova unitat, la doctora Teresa Bonfill, explica que d’aquesta manera s’aconseguirà “una optimització de recursos”. El càncer de cap i coll és un dels tumors amb un tractament més complex i que necessita una major coordinació entre disciplines, és per això que la primera Unitat Funcional del Parc Taulí s’ha creat en aquest àmbit. “El tractament del càncer de cap i coll requereix diversos tractaments complexos i al mateix temps”, assegura la doctora Bonfill, “és per això que era important crear la unitat en aquests casos”.

Tot i això, segons la coordinadora, aquesta forma de funcionar ja és habitual en hospitals d’arreu del món i està comprovat que es millora el funcionament i el tractament del pacient.

Des del Taulí no descarten engegar noves unitats aplicades a altres casos complexos, i ja estan treballant en la creació d’una Unitat Funcional Multidisciplinària per al càncer d’ovari, un altre tipus de tumor amb tractaments complexos i amb intervenció de diferents disciplines.

UN CÀNCER LLIGAT ALS HÀBITS TÒXICS

El Parc Taulí atén una mitjana de 105 casos de càncer de cap i coll a l’any, sent el sisè tumor maligne més freqüent a tot el món. Els casos d’aquest tipus de tumor només suposen un 6% de tots els casos de càncer, i és responsable de l’1-2% dels casos de mort en casos de càncer.

La supervivència als cinc anys per als pacients és del 65%. L’any passat, el Taulí en va atendre un total de 103. Es tracta d’un càncer molt relacionat amb els hàbits tòxics, sobretot amb el tabac i l’alcohol, fent que hi hagi un perfil de pacient molt semblant. Tot i això, en els últims anys han augmentat els casos de càncer de cap i coll provocats pel virus de papil·loma, que ha fet variar el perfil del pacient que pateix aquest tumor.

Tot i això, els pacients deslligats dels hàbits tòxics tenen una major taxa de recuperació.

Comentaris
To Top