Ciutat

Cas Mercuri: l'estalvi d'impostos d'una empresa amiga dels Bustos

Melquíades Garrido, tiet de l'exalcalde Manuel Bustos, haurà d'afrontar una nova cita als Jutjats de Sabadell

ACN

Melquíades Garrido, tiet de l'exalcalde Manuel Bustos, haurà d'afrontar una nova cita als Jutjats de Sabadell, per haver contribuit presumptament a l'estalvi d'impostos en l'empresa d'un amic, Antoni Sitjas, propietari de Motor Sitjas, entre 2009 i 2011. Segons la interlocutòria de la jutgessa del Cas Mercuri, Beatriz Faura, que just ha tancat la fase d'instrucció, funcionaris i autoritats de l'Ajuntament de Sabadell van realitzar "tractes de favor en cascada" amb l'objectiu de beneficiar els interessos de Garrido, aleshores president del Gremi de Constructors de Sabadell, i del mateix Sitjas.

La investigació de la jutgessa se centra en l'ampliació l'any 2009 de la planta de Sitjas Motor, empresa dedicada al manteniment i reparació de vehicles. En concret, l'immoble va passar de tenir 250 metres quadrats a 1.553 metres quadrats, una pujada substancial que afectava de ple al càlcul de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). Després d'una inspecció de l'Agència Tributària de Sabadell, la jutgessa identifica una sèrie d'accions, que implicarien polítics, funcionaris i empresaris, en un intent de "defraudar la Hisenda local", segons assenyala.

En concret, la jutgessa creu que el tiet de Bustos va intercedir per evitar declarar l'impost corresponent, entre 2009 i 2011, intentant emular una factura d'obra amb data de 2011 i per tant fer constar que l'ampliació s'havia produit dos anys més tard. El cas, que ara ha finalitzat la fase d'instrucció, identifica deu investigats, entre els quals destaquen el paper del mateix Garrido, la seva filla, Joaquina Garrido, i els empresaris Antoni Sitjas i José Maria Caballero.

Publicitat

Cas Mercuri: els moviments del bustisme per abocar runes a Can Xupa

Una estratègia per "afavorir interessos personals"

De les converses telefòniques intervenides judicialment s'extreu que el senyor Sitjas, juntament amb un soci, es van posar en contacte amb Melquíades Garrido, qui va incidir –juntament amb la seva filla– per posar-se en contacte amb l'Ajuntament amb una clara finalitat "d'afavorir els interessos personals i privats dels investigats". Per a aconseguir regularitzar l'obra, i que tingui versemblança, irrompen un funcionari de l'Ajuntament,  Antoni Adrobau, i l'aleshores coordinador d'Espai Públic, Xavi Izquierdo, i la responsable de l'Àrea d'Economia i Serveis Centrals, Montserrat Capdevila. Aquests haurien ajudat, segons la jutgessa, a donar els detalls per poder crear una factura falsa de l'obra.

En una de les trucades intervingudes entre Garrido i el seu amic empresari, José María Caballero, qui també apareix com a intermediera, el tiet de Bustos explica com influirà sobre l'Ajuntament de Sabadell: "Jo miraré de parlar amb Montse Capdevila perquè ella doni instruccions allà i bé... buscarem una fórmula...", exposa en la trucada. En una altra de les converses, Caballero li indica a Garrido que cal "donar una mica de credibilitat a la factura", assumint que era clarament falsa.

La jutgessa considera que els polítics i funcionaris van actuar "aprofitant-se de la seva posició pública i superioritat de l'Agència Tributària de Sabadell", donant fins i tot ordres d'acceptar una factura d'obra falsa com a bona als responsables de la inspecció. La jutgessa creu que, mitjançant aquesta estratagema, la quota d'IAE va quedar reduida a 1.846,68 euros.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top