Ciutat

Sabadell es conjura per un futur model de ciutat

Les entitats i institucions sabadellenques es conjuren per una estratègia pels reptes de futur

Fotografies: Óscar Espinosa

Sabadell repensa el seu paper de portes cap endins, a la comarca i al país i ho fa amb la vista posada a les eleccions municipals de 2019. El model territorial i l’encaix de la ciutat i la seva àrea d’influència immediata ha estat el tema central d’un debat celebrat avui al vespre a la Fundació Bosch i Cardellach en el marc de les conferències Debats 9 compromisos per Sabadell. El col·loqui sobre el model territorial ha estat el primer de quatre debats organitzats per una quarantena d’entitats i institucions de la ciutat amb l’objectiu d’aportar la seva visió sobre diverses problemàtiques de ciutat i proposar diferents sortides.

La trobada s’ha centrat sobre qüestions cabdals per la ciutat en les properes dècades. Des d’espais verds, passant pel funcionament de l’administració, habitatge, equipaments, fins a les infraestructures. Aquest últim tema, la mobilitat interna i externa, ha estat omnipresent al llarg del debat pel seu impacte en la fluïdesa del trànsit i la disminució de la contaminació i del soroll. Des de la Cambra de Comerç de Sabadell, Pere Puig ha demanat posar remei a “un debat interminable i esgotador”: crear un sistema de rondes per “equiparar-se a qualsevol ciutat europea”.

Puig ha proposat rebaixar el trànsit de vehicles de l’interior de la ciutat, especialment davant de noves inversions com el centre logístic d’Amazon a Barberà del Vallès. En aquest sentit, ha plantejat començar per les rondes i després actuar sobre les vies existents. “No podem solucionar la pacificació del Centre, la transformació de la Gran Via sense tractar aquest tema abans”, ha exposat Puig. En aquest sentit, ha coincidit plenament Josep Llobet, de la Fundació Bosch i Cardellach.

Un moment del primer debat ‘9 compromisos per Sabadell” / ÓSCAR ESPINOSA

Reclams pel tauler polític

L’habitatge també ha irromput en el debat, de la mà del mateix Llobet i de Manel Larrosa, de Via Vallès, que han plantejat posibles sol·lucions per facilitar el seu accés. Per a Larrosa, la resposta és fer nou habitatge i que aquest s’implementi a través de tres vies: la promoció privada, la pública i la concertada, en què l’Ajuntament posi a disposició sòl urbà i siguin agents privats els que construeixin. “Si l’Ajuntament vol, pot crear sòl a anys vista”, va exposar. Llobet, per la seva banda, ha considerat que la solució passa per rehabilitar l’habitatge utilitzat. Tot plegat davant la impossibilitat, segons va exposar, del 48% dels sabadellencs d’accedir a l’habitatge a preu de mercat.

En el rerefons d’aquesta qüestió ha sortit la gestió de l’Ajutament, com també va passar amb els problemes per a obtenir llicències d’obra. “Cal agilitzar els tràmits (…) Són uns terminis que ningú entén”, ha exposat Josep Lluís Gorina, del Col·legi d’Arquitectes, que ha exigit que s’implementi una administració telemàtica per agilitzar tràmits.

Així mateix, i encara amb retrets a l’Ajuntament, el president de la Federació d’Associacions de Veïns, Manuel Navas, ha exigit més equipaments, especialment per la tercera edat, i si cal –per aquesta i altres qüestions– plantar-se davant la Generalitat com a mesura de “pressió”.

Sintonia entre els polítics

La pràctica totalitat de la primera plana política sabadellenca ha acudit a la celebració del primer debat. La tònica general ha estat de sintonia respecte els punts de vista dels ponents.

Marta Farrés (PSC) ha demanat unitat política per resoldre els reptes de futur. “Hem de fer un esforç per la ciutat”, ha exposat. En la mateixa línia, Gabriel Fernàndez (ERC) va parlar d’un “gran acord de ciutat”. Per la seva banda, Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell) ha reivindicat la “potencialitat” de Sabadell i ha reclamat “no perdre més oportunitats”, una idea que compartia des de Guanyem Jordi Grané, qui ha parlat de fer un “rellançament” de la ciutat, per la qual ha reclamat les rondes. Sobre aquesta qüestió, Adrián Hernández, de Cs, ha demanat que l’Ajuntament “lideri” la ronda nord per evitar la fuga de talent.

En sentit contrari, Joan Berlanga (UpC) ha posat l’èmfasis en l’habitatge. “Tenir habitatge buit és inadminisible”, va exposat tot expressant els seus dubtes sobre el paper de la iniciativa privada. Ramon Vidal, d’Ara Sabadell, ha demanat iniciar una revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que data del 1993. En el mateix ordre de coses, la Crida –de la mà de Pau Avellaneda– s’ha reclamat preservar el medi ambient i buscar una orientació “verda” per Sabadell.

Comentaris
To Top