Ciutat

La manca d’infraestructura per a punts de càrrega preocupa la mobilitat sostenible

Zona expositiva de la Fira de Mobilitat Sostenible / Ainhoa Santin

La primera Fira de Mobilitat Sostenible del Vallès s’ha inaugurat aquest matí a la Fira Sabadell. Durant el 5 i 6 d’abril, Sabadell és testimoni de la cara verda dels transport públic i privat amb vehicles, patinets i tricicles elèctrics per crear un espai de divulgació del nou sector. L’entrada és gratuïta i estarà oberta des de les 10 h fins a les 20 h, excepte diumenge que tancarà a les 14 h.

Entre vehicles elèctrics, simuladors de conducció i jornades tècniques, molts usuaris han obert debat sobre l’adaptació de la ciutat per a un model de mobilitat sostenible viable. El conductor de vehicle híbrid, Joan Costa, qüestionava la utilitat del cotxe elèctric destacant la manca d’infraestructura de punts de càrrega pels vehicles: “Calen facilitats a l’hora de poder endollar el nostre vehicle si volem arribar a un model de zero emissions” sentenciava Costa. El conductor demanava una única targeta de càrrega per tots els municipis exemplificant amb la targeta Live, vàlida a diverses ciutats de Catalunya. En el cas de Sabadell, hi ha dues estacions de càrrega ubicades a l’Eix Macià amb cantonada entre l’avinguda de Francesc Macià i el carrer de Pi i Margall (davant Paddock) i a l’aparcament del Vapor Turull.

La privatització de l’electricitat s’ha posat sobre la taula. El treballador d’Endesa, Ferran C, ha destacat que, en un futur, els punts de càrrega seran subministrats per companyies elèctriques privades, on els Ajuntaments “encara estan començant amb la regulació”, per guanyar “en qualitat de servei”, “manteniment” i de “lloc de resposta de reclamacions”.

Sabadell també ofereix l’opció de bicicleta. L’Edusi és una estratègia de desenvolupament urbà i sostenible integrat que planteja, per exemple, ampliar la xarxa de carrils bici per tota la ciutat. Una de les propostes prioritàries és poder connectar la zona de sortida del ferrocarril de Plaça Major amb el Casal Pere Quart seguint pels carrers del centre

En l’estrenada de l’any 2019, la responsable del Transports Urbans de Sabadell (TUS), Susana Romero, comptava 14 nous autobusos híbrids. “La nostra flota de busos estava envellida i en la renovació, hem apostat per l’innovació” afegia Romero prioritzant la necessitat de baixar el temps d’espera de les línies. El pas cap als autobusos elèctrics, Romero ho veia llunyà: “Estan començant les ciutats grans com Barcelona, després anirem les petites” concloïa.

Al ritme de les innovacions

Les innovacions han arribat a la Fira de Sabadell, on els usuaris poden provar els vehicles sostenibles com el Tromber, un tricicle sostenible dirigit a l’ús professional com carretó de les escombraries aportant comoditat i economització del temps. Hi destaquen altres simulacions com la conducció d’autobusos, el TEST AND DRIVE, tallers demostratius i jocs infantils per la canalla.

Al centre del debat, apareixien els patinets elèctrics. Molts usuaris opinaven que el problema era per la falta de regulació per part dels Ajuntaments però, també de la falta de civisme dels consumidors. “Barcelona ja té una regulació i a Sabadell, s’ha de començar ja” explicava Alfons Bárcenaas del grup AP Photo.

Al bell mig de la zona expositiva, hi havia un cotxe elèctric de Som Mobilitat, una cooperativa sense ànim de lucre que ofereix una cosa inèdita: amb una aportació de 10€ es pretén compartir un cotxe elèctric situat a la teva ciutat. A Sabadell, hi ha un projecte de crowdfounding per comprar el cotxe. A través de l’app, es pot reservar el cotxe el temps que vulguis i sigui disponible.

Stand TUS / Ainhoa Santin

Durant els pròxims dies, es duran a terme ponències de més de 70 ponents reconeguts a escala nacional i internacional es reuniran juntament amb 250 professionals que tractaran un gran ventall de temàtiques dins de la mobilitat sostenible. Tot per fer front al canvi climàtic i restaurar el medi ambient.

Comentaris
To Top