Oci i cultura

L’Espai Cultura reviu la història de les cartilles de racionament i l’estraperlo

El comissari de la mostra, Sergi Freixes, i el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer, a l'exposició 'El farcell de la postguerra' / LLUÍS FRANCO

Parlar d’Espanya als anys 40 és parlar de cartilles de racionament i d’escassetat, però també d’estraperlo i picaresca. És un temps en què els sabadellencs corrien les “columnes del sac”: marxes al camp d’amagat per tornar amb productes frescos, esquivant la policia. Un temps en què la gana aguditzava l’enginy i que ara l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell recupera amb l’exposició El farcell de la postguerra.

La mostra, que es podrà visitar gratuïtament fins al 28 de juliol, s’inaugurarà demà, dijous, a les 19h. L’acte comptarà amb una visita guiada del comissari de l’exposició, el dissenyador i investigador gastronòmic Sergi Freixes, i amb una recreació d’una cua de racionament, en què la xef Lola Puig i Biscuits Barcelona repartiran cupons per bescanviar. “Serà molt emotiu, espero que serveixi perquè els més joves es facin preguntes”, apunta Freixes.

Segons el comissari, un dels objectius finals de la mostra -co-produïda entre la fundació i el Museu d’Història de Catalunya– és “que els millennials i la gent jove puguin conèixer la realitat en què vivien els seus avis, una època que ells no han viscut de primera mà”. A la vegada, El farcell de la postguerra vol ser un “homenatge” al caràcter dels homes i dones que van sobreviure durant aquells anys difícils, i una reivindicació de la creativitat gastronòmica que van desenvolupar fruit de la necessitat.

Una mostra itinerant

Sabadell no és el primer lloc on recala aquesta exposició itinerant, que ja ha estat visitada per 16.000 persones a ciutats com Barcelona i Cambrils. Està previst, a més, que després continuï el seu recorregut, per localitats ja confirmades com Castelló d’Empúries o Santa Coloma de Gramenet.

El farcell de la postguerra es va concebre com una segona part d’una exposició prèvia, també comissariada per Freixes i produïda per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Menús de guerra. “Com aquella -que vam programar el 2016-, aquesta mostra té una forta voluntat pedagògica”, explica el director de la fundació, Joan Carles Sunyer.

El muntatge a Sabadell inclou un apartat específic que detalla com es va viure el racionament a la ciutat. “També he volgut explicar l’origen de moltes coses que avui tenim assimilades, com els plats combinats, que els restaurants van començar a oferir a partir d’un decret que instaurava uns dies de plat únic”, afegeix Freixes.

Activitats complementàries

A més de l’exposició, des de l’Espai Cultura han programat una sèrie d’activitats complementàries:

VISITES GUIADES

Diumenges 12 de maig i 16 de juny, a les 12 h. Visites comentades a càrrec dels serveis pedagògics de l’Espai Cultura.

TALLERS

Dissabte 27 d’abril, a les 12 h – Cuina de reaprofitament – Taller per a adults, a càrrec de Lola Puig, cofundadora de Slow Food Km 0 a Catalunya.

Dijous 23 de maig, a les 18 h – Pa negre – Taller familiar, a càrrec de Biscuits Barcelona.

Comentaris
To Top