Ciutat

MAPA: El teu veí va votar a les últimes eleccions municipals?

Existeix una Sabadell que es resisteix a votar i viu d'esquenes a les urnes. A les passades eleccions municipals, tres de cada deu seccions censals de la ciutat (27,8%) van registrar una participació inferior al 50%. Els abstencionistes són l'altra cara del sistema democràtic, i són molt més nombrosos del que podrien semblar: sense anar més lluny, en els últims comicis locals, van ser el 44,85% de la població amb dret a vot.

Entre aquells indrets on hi va haver més persones que es van quedar a casa que no a les urnes, destaca Torre-romeu. A la part sud del barri, els veïns que viuen entre els carrers Ivars d'Urgell i la Ronda de l'Ebre i l'avinguda de Can Bordoll van ser els més abstencionistes de tota la ciutat en les eleccions de 2015: un 62,05% del veinat va ignorar la convocatòria electoral.

Sabadell ha estat una ciutat tradicionalment abstencionista, des de la primera convocatòria electoral de 1979. Aleshores va votar un 66,9% del cens, una xifra que es va mantenir en registres similars durant la dècada dels 1980 però que ràpidament va caure amb el final de segle: l'any 1999, l'abstenció es va situar en el 48,9% de l'electorat i va arribar a superar la meitat del cens el 2007 (51,98%). L'any 2015, la participació va remuntar fins al 55,15% en el conjunt de la ciutat.

MAPA: pots consultar la participació de cada secció censal.

Com es pot observar en el mapa, la participació és desigual segons el punt de la ciutat. Els districtes amb més participació van ser l'1 (Centre, Eixample, Covadonga...) –amb un 60,95%– i el 2 (la Creu Alta, Can Puiggener) –56,74%–, mentre que allà on van ser més els abstencionistes van ser el 6 i el 7, que inclouen barris perifèrics com Espronceda, Campoamor o Torre-romeu.

Tot i les diferències, el 2015 va ser precisament un bon any per la participació. Respecte les eleccions anteriors, l'abstenció va passar d'un 49,8% a un 44,85%, segons les dades del Ministeri d'Interior. Els votants van augmentar en la pràctica totalitat de la ciutat, arribant a pujades de 10 punts percentuals.

MAPA: pots consultar els canvis en la participació (2011-2015) segons secció censal.

Les seccions on apareix Null es produeix perquè no existien en les eleccions de 2011 i per tant no es pot realitzar una comparativa.
Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top