Ciutat

Debat eleccions 2019: els alcaldables exhibeixen les seves cartes per guanyar l’alcaldia

Els alcaldables de les principals formacions polítiques de Sabadell han exhibit les seves cartes

Basté, Berlanga, Ciuró, Fernàndez, Serracant, Farrés, Martínez, Hernández, Vidal i Gesa / ÓSCAR ESPINOSA

Nou candidats a l’alcaldia i molts compromisos sobre la taula. Els alcaldables de les principals formacions polítiques de Sabadell han exhibit les seves cartes aquesta tarda en el darrer debat ‘9 compromisos per Sabadell’, organitzat per 45 entitats sabadellenques, entre les quals hi ha el Diari de Sabadell. En el debat, han participat les principals cares de la política sabadellenca: Marta Farrés (PSC), Joan Berlanga (Sabadell en Comú), Juli Fernàndez (ERC), Maties Serracant (Crida per Sabadell), Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell), Marisol Martínez (100% Sabadell), Adrián Hernández (Cs), Ramon Vidal (Ara Sabadell) i Esteban Gesa (PP).

En el transcurs del debat, celebrat a la Fira Sabadell i moderat per l’editor del D.S., Marc Basté, els polítics han realitzat una exposició de propostes, un seguit de compromisos que haurien de ser una realitat si arriben a l’alcaldia. Tot plegat davant d’unes 150 persones.

La candidata socialista, Marta Farrés, ha marcat com a projecte clau un dels seus equipaments estrella: la transformació del mercat de Campoamor en un centre d’arts escèniques. Farrés ha considerat que és “atrevit” dir que els socialistes el volen enderrocar l’equipament per fer-ne un altre, però ha considerat que Campoamor ha estat un barri “oblidat” per l’administració. En la línia dels equipaments, Joan Berlanga (Sabadell en Comú), proposa descentralitzar l’escola de música. “Hi ha un dèficit en l’accés a la formació. Hi ha molts desequilibris”, ha constatat Berlanga.

Les grans infraestructures també han aparegut entre els compromisos. Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell) ha apostat pel seu projecte de reforma de la Gran Via. “Tenim una gran oportunitat”, ha exposat Ciuró, qui s’ha compromès a tenir el projecte acabat en els propers deu anys. Així mateix, el republicà Juli Fernàndez ha apostat per culminar el portal sud i el conjunt dels accessos de la ciutat, prenent com a referència el soterrament dels FGC.

Marisol Martínez (100% Sabadell), Adrián Hernández (Cs) i Esteban Gesa (PP) han orientat les seves actuacions principals en la promoció econòmica. La primera ha tornat a proposar la creació d’un institut públic-privat de promoció econòmica per poder captar noves inversions. “És el moment de mirar cap Europa”, ha exposat l’alcaldable. En la mateixa línia, el popular Gesa ha destinat més recursos tècnics de l’Ajuntament per atreure inversions. Encara en aquests termes, Hernández ha proposat realitzar un pla estratègic orientat als polígons industrials.

Amb una orientació més social i ambiental s’han situat Maties Serracant (Crida per Sabadell) i Ramon Vidal (Ara Sabadell). L’actual alcalde ha fet una aposta per un desplegament d’espais verds a la ciutat, mentre que Vidal ha orientat el seu discurs en les persones de la tercera edat, en una clara referència a la manca d’una residència pública a la ciutat.

Propostes econòmiques

Tots els polítics han hagut de posar nom i cognoms a qüestions tan diverses com els actius de Sabadell o les seves principals aportacions socials. Ara bé, si hi ha una qüestió cabdal que ha centralitzat la taula rodona ha estat l’economia i solucions per crear ocupació.

Si bé tots els candidats han coincidit que cal un model d’impuls de ciutat que passi per la col·laboració públic-privada i que acabi amb problemàtiques greus de ciutat, com la demora en atorgar llicències d’obra, els candidats han mostrat divergències en la resposta als afers econòmics.

En aquest sentit, s’han configurat tres posicions principals: els que aposten per canvis en l’administració, els de la creació de nous organismes per impulsar l’economia i els de les mesures per impulsar els actius de la ciutat, com l‘emprenedoria, les empreses consolidades i el comerç.

En el primer bloc, s’han situat Adrián Hernández (Cs), que ha proposat la “transformació de l’administració” a través de la figura d’un gerent, una idea que comparteix espai amb Marisol Martínez (100% Sabadell) que ha parlat d’una regidoria d’una promoció econòmica i d’oficines d’atenció als polígons industrials de la ciutat.

Al marge, Serracant (Crida) ha proposat la creació d’una agència dins de l’administració que treballi conjuntament amb els actors de l’activitat econòmica, una idea que guarda certes similuds amb l’institut de promoció econòmica proposat per Martínez.

En darrer terme, s’han situat els que han parlat dels actius de la ciutat. Gesa (PP) ha proposat una bonificació impositiva pels emprenedors. En la mateixa línia, pensant en el negoci, Ciuró (Junts per Sabadell) ha reclamat dinamitzar els carrers on hi ha comerç de proximitat, amb actuacions com una millora de l’enllumenat o de la neteja. Farrés (PSC) ha estat més partidària de parlar de les empreses capdavanteres de Sabadell, com el Parc Taulí, que ha qualificat “com la primera empresa de la ciutat”, una idea compartida amb Ramon Vidal (Ara Sabadell).

Postul·lats clars

Al marge de les propostes concretes, els alcaldables han tingut el seu moment per postul·lar-se per liderar el futur Ajuntament de Sabadell. Tots ells han dedicat un missatge carregat d’optimisme i de canvi, fins i tot les formacions de l’actual govern quadripartit. Marta Farrés (PSC) s’ha erigit com a “dona feminista i compromesa” preparada pels “reptes de ciutat”, just abans que el candidat republicà, Juli Fernàndez, plantegés les properes eleccions com una dualitat entre PSC-ERC i ha recordat el passat del PSC de Bustos i el Cas Mercuri: “A les properes eleccions ens juguem el lideratge de la ciutat entre els republicans d’ERC i els hereus de la corrupció socialista”, ha exposat.

L’actual alcalde, Maties Serracant, ha parlat del govern que lidera en to positiu per reivindicar-se en el lideratge de la ciutat. Ha considerat que el govern quatripartit “ha posat les bases” i ha assegurat que la intenció és “seguir transformant la ciutat“. Encara dins del govern, Joan Berlanga i Marisol Martínez s’han reivindicat com a opcions claus en el futur consistori. “Ens sentim capaços com ningú de representar tota la ciutat“, ha exposat el líder dels comuns, mentre que la seva companya de govern ha demanat que el proper mandat “es construeixi ciutat” però fora “de la confrontació i la crítica permanent”. El toc social l’ha donat Ramon Vidal, d’Ara Sabadell, qui ha posat el focus en “garantir els drets i deures de les persones”.

Des dels grups de l’actual oposició, Adrián Hernández (Cs) ha reivindicat les “potencialitats” de la ciutat, mentre el popular Esteban Gesa (PP) ha deixat una mà estesa a la resta de grups. “En allò que creguem que és bo per Sabadell, ens hi trobareu”. Ni el popular ni el de Cs ha utilitzat la línia anti-Procés de les formacions que representen. En canvi, Ciuró (Junts per Sabadell) sí que ha parlat del projecte republicà: “Sabadell necessita un projecte de ciutat (…) amb aquest projecte engrescarem la gent per la independència”.

Comentaris
To Top