Ciutat

Better Care, el projecte pioner sortit del Taulí que millora els diagnòstics arreu del món

El president de Better Care, Lluís Blanch / Mireia Comas

La tasca del Parc Taulí va més enllà de ser només un hospital. Tot i que molts sabadellencs no ho sàpiguen, any rere any, la institució guanya pes en el sector de la innovació, reserva i investigació apostant per tirar endavant idees i projectes amb l’objectiu de millorar l’estada dels pacients i la tasca dels professionals.

La Unitat d’Innovació i Recerca del mateix centre té com a objectiu donar suport als professionals de l’hospital perquè les seves idees arribin a bon port. A partir d’aquí la feina de l’equip d’innovació és valorar aquestes idees per mirar la seva viabilitat i si té possibilitats de tirar endavant.

Però aquestes idees no només poden arribar dels professionals del mateix hospital, sinó que la institució promou la col·laboració amb les empreses, universitats i altres institucions per llançar projectes propis amb la col·laboració de l’hospital, però també per trobar noves vies de producció i finançament d’aquestes idees.

Better Care, un projecte d’èxit

I un exemple d’aquests projectes sorgits de la investigació és Better Care, una ‘start-up’ nascuda gràcies a la Unitat d’Innovació del Taulí. Better Care ha creat BC Link, un sistema que permet recopilar els senyals de diferents dispositius mèdics connectats a un mateix pacient, interpretar-los i integrar-los a la història clínica perquè després els metges ho puguin consultar. D’aquesta manera, totes aquelles dades que es perdien o que era molt feixuc d’interpretar s’aconsegueix ajuntar i analitzar amb facilitat.

L’equip de Better Care és un equip multidisciplinari format per metges que s’encarreguen d’afegir-hi el coneixement mèdic, i enginyers que han desenvolupat el programa en qüestió. De moment, aquest producte, sorgit del Taulí, ja està en funcionament en centres hospitalaris com el mateix Parc Taulí, l’Hospital Clínic o Vall d’Hebron, o també altres centres d’Europa i Amèrica.

El doctor Lluís Blanch és un dels impulsors d’aquesta idea i l’actual president

Quin és el funcionament de BC Link?

Com que ens trobem amb diferents aparells de diferents fabricants hi havia la necessitat d’una plataforma que ho integrés tot en un mateix lloc, i que després un sistema ho reinterpretés. És el que es coneix com a big data i data learning. Aquesta recopilació ens permet veure coses que només es podrien detectar si estiguéssim tot el dia al costat dels pacients.

Quan va començar-se a gestar la idea?

El 2007 vam desenvolupar-ho i el 2011 vam iniciar la start-up. En aquell moment teníem una possibilitat d’entrar en un mercat. Ara mateix Better Care segueix amb dos vessants, el de vendre el nostre producte, que ja se’n beneficien diverses institucions, i després la part de desenvolupament, que és clau per aconseguir noves maneres de visualitzar les dades i la informació dels malalts.

Ha sigut una feina que engloba moltes disciplines.

Hem treballat amb enginyers des de l’inici. I s’ha hagut de treballar perquè cada part entengui el problema dels metges i pacients, i els altres el problema de poder-ho fer tecnològicament. Aquestes empreses sempre necessiten el coneixement acadèmic i per això estan vinculats a una institució com el Parc Taulí.

Com implementeu aquest sistema?

La nostra plataforma s’implementa interaccionant amb els sistemes d’informació del mateix hospital. I ara ja treballem per donar una informació personalitzada i molt precisa en funció del que necessiti el malalt.

Podeu considerar-vos pioners a Catalunya, doncs?

Som els únics que treballem específicament això. Podem dir que som els únics en el món, no només a Catalunya.

Comentaris
To Top