Ciutat

La Fundació Olga Torres entrega 120.000 euros a dos projectes contra el càncer de còlon

La Fundació Olga Torres ha entregat les seves dues beques en un acte al Parc Taulí

/ LLUÍS FRANCO

La col·laboració publicoprivada és clau per al futur i present de la investigació mèdica. És per això que institucions com la Fundació Olga Torres juguen un paper molt important en aquest àmbit; en aquest cas, en la investigació contra el càncer de còlon. Precisament aquest dilluns 20, en un acte a l’auditori del Parc Taulí, la fundació ha entregat les seves dues beques anuals –la seva 14a edició– a dos projectes d’investigació que tenen com a objectiu millorar la detecció d’aquest tipus de càncer.

La beca–de 60.000 euros cada una– se l’han endut la doctora Laura Valle Velasco i la doctora Ceres Fernández Rozadilla d’entre més de 40 candidats.

Valle Velasco s’ha emportat la de la categoria d’Investigadors consolidats amb un projecte que busca detectar millor les mutacions genètiques dels càncers de còlon hereditari.

El projecte “Platform based on CRISPR/Cas-9-edited organoids for the functional evaluation of gene variants in colorectal cancer” es desenvoluparà a l’Institut Català d’Oncologia Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat

Segons la doctora, actualment hi ha moltíssimes variants que encara que estiguin detectades no se sap el significat que tenen, i per tant “la seva detecció no ajuda el pacient”. “És igual d’important detectar-ho que esbrinar què signifiquen”, explica Valle Velasco. “Si aprenem què volen dir es podran prendre mesures fins i tot abans que aparegui el càncer”, sentencia.

La doctora Laura Valle Velasco, guanyadora de la beca d’Investigacidors consolidats / LLUÍS FRANCO

Per la seva banda, Ceres Fernández s’ha emportat la beca d’Investigadors emergents, per un projecte que busca millorar el programa de cribratge.

L’estudi, sota el nom“Evaluation of clonal evolution and changes in molecular dynamics evolution of colorectal cancers in patient’s blood” es desenvoluparà a Institut d’Investigació Oncològica Vall d’Hebron. VHIO de Barcelona.

L’estudi permetria la detecció prematura a través d’una biòpsia líquida. “Ens permetria detectar restes de tumor a partir de la saliva i mostres de sang”, afirma. Aquesta prova és molt poc invasiva i permetria filtrar la gent amb altes possibilitats de patir un càncer de còlon. “El cribratge de càncer de còlon funciona molt bé, però això no significa que no pugui ser millor”, sentencia Fernández.

La doctora Ceres Fernández Rozadilla és la guanyadora de la beca d’Investigadors emergents / LLUÍS FRANCO

Una contribució molt necessària

Aquesta doble beca de la Fundació Olga Torres ha esdevingut una peça important en la investigació mèdica. Es tracta d’una fundació privada sabadellenca sense ànim de lucre que ha centrat el seu camp d’actuació en la recerca sobre el càncer de còlon a través de la concessió de beques per a finançar els projectes que selecciona en la seva convocatòria anual, els qual es desenvolupen en centres d’investigació o instituts especialitzats.

El seu president, Josep Bombardó, que ha presentat l’entrega de les beques, ha destacat la importància de la col·laboració publicoprivada per tirar endavant projectes i estudis d’aquesta mena, assegurant que la inversió pública no ha assolit el volum desitjable. “Estem convençuts que Espanya està per sota pel que fa a inversió en investigació, creiem que la solució és que hi hagi una voluntat de les administracions i una sensibilització de la societat civil i les entitats”, ha assegurat Bombardó.

Des de la fundació es mostren satisfets amb els projectes que han sortit becats i, de fet, ja han obert la convocatòria per a la 15a edició, la del 2019-2020.

La col·laboració públicoprivada a debat

L’entrega de les beques va venir precedida d’una taula rodona de reflexió i diàleg entorn del tema “El futur de la Investigació Biomèdica a partir de la col·laboració públic-privada” en la qual hi van intervenir el director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Jordi Barretina, l’oncòloga i investigadora de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Enriqueta Felip, el doctor en Administració i Direcció d’empreses i professor a ESADE, Manel Peiró, i el director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí I3PT, Lluís Blanch, que va moderar el debat.

El debat previ a l’entrega de beques / LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top