Ciutat

L’edat d’inici al consum de cànnabis s’avança als 14 anys

Un moment de la conferència 'Joves: consum de substàncies tòxiques' / Ainhoa Santin

Segons l’Enquesta biennal sobre l’ús de drogues en Estudis Secundaris (ESTUDES), l’edat mitja d’inici al consum de drogues com el cànnabis s’ha avançat als 14 anys. En la jornada ‘Joves: consum de substàncies tòxiques’ al Casal Pere Quart, s’han tractat els factors de risc, els efectes i la prevenció del consum de tòxics durant l’adolescència.

La psiquiatra de la Unitat de Salut Mental del Parc Taulí Elena Pujals ha donat el tret de sortida explicant el projecte Mind-u, que dóna informació sobre prevenció i detecció dels trastorns mentals. “La meitat dels trastorns mentals es desenvolupen a l’adolescència i una intervenció aviat minimitza els efectes” assegura Pujals.

L’alcohol i el tabac són les drogues legals més consumides amb un 75,6% i un 37,7% respectivament. Els segueixen la marihuana i altres substàncies psicoactives.

“Els efectes duren molt de temps”

El consum de drogues com el cànnabis activa la part del cervell del plaer i allibera dopamina, que respon amb una conducta molt satisfactòria. “Si li agrada a la persona, per què no repetir-ho?” i així, es cau en l’addicció expliquen els experts. En conseqüència, el cos comença a necessitar més quantitat per arribar a la mateixa sensació.

Segons la psicòloga Mireia Arroyo, del centre INTEGRA de Sant Cugat, els efectes triguen més a desaparèixer, hi poden haver conductes d’agressivitat, pèrdua de memòria, depressió, paranoies o desmotivació. “Aquesta detecció de la conducta és un senyal d’alarma que s’està consumint”, corrobora la seva companya María Corchero.

La psicòloga d’OrientaCristina Balés, destaca que per no ser exclòs d’un grup d’amics, per aïllar-se de la realitat, d’inseguretats o per simple experimentació; “els joves tenen més possibilitats de caure de la drogaddicció”.

Cap a una intervenció i prevenció

“La intervenció no només va dirigida a disminuir el consum fins a eliminar-lo sinó a plantar les bases d’una conducta protectora” aclareix Balés, que apunta que cal desenvolupar habilitats i recursos per dirigir-se a la persona drogadicte sense acusar-la, i explicar-li què es veu i es nota, reforçar-li l’autoestima i trobar maneres alternatives per ocupar-li el temps d’oci. És necessari aconsellar anar a veure professionals que li donaran pautes i tècniques per superar l’addicció”.

En cas de la prevenció, cal parlar amb els fills, esbrinar quina opinió tenen sobre les drogues, conèixer com s’ho passen bé i explicar-los els efectes dolents i “bons” que tenen el consum de drogues.

Comentaris
To Top