Publicitat
Ciutat

Instal·lacions elèctriques insegures a 40.000 llars de Sabadell

El bloc número 6 del carrer del Príncep de Viana, on fa un any va tenir lloc l’accident mortal per electrocució

El 25 de maig del 2018 un creuament entre la instal·lació elèctrica i la de l’aigua va provocar l’electrocució d’Antonio Giménez, un veí del carrer del Príncep de Viana, al barri de Ca n’Oriac, quan es dutxava. Tot i que el cas continua en mans de la justícia, els indicis apunten que el sinistre va ser causat per una instal·lació elèctrica comunitària antiga que no complia els requisits de seguretat bàsics.

Aquells blocs, construïts la dècada del 1960, tenen més de cinquanta anys d’antiguitat, i també la seva instal·lació elèctrica, que “no havia estat substituïda”, segons expliquen els veïns. I és que, de fet, “qualsevol instal·lació que superi els 30 anys de vida útil s’hauria de renovar perquè treballa molt forçada”, explica el tècnic electricista Ramón Cuervos.

Com detectar-ho?

Els veïns del bloc 6 del carrer Príncep de Viana van denunciar que, dies abans de l’accident, ja els havia enrampat l’aigua en contactar amb la pell, un indicatiu que podria estar electrificada. “En aquests casos en què els indicis són tan evidents, el primer pas sempre és avisar els professionals”, aconsella l’expert. Però la millor solució és la prevenció. “La causa principal dels accidents elèctrics a les llars és el mal estat de les instal·lacions”, apunta Cuervos.

Són segures les nostres instal·lacions?

El tècnic recorda que les instal·lacions elèctriques han de complir el Reglament Electrònic de Baixa Tensió (REBT), però aquesta norma no afecta els habitatges construïts abans de la seva promulgació el 1973.

Això implicaria que tots els edificis construïts abans d’aquesta data –és a dir, un total de 39.719 habitatges a Sabadell– podrien ser “insegurs si no han estat revisats”. També es podrien considerar com a “potencialment insegurs” els construïts entre 1973 i 1985 –un total de 27.331 pisos – que no disposen de diferencial de protecció, element que només es va aplicar de forma generalitzada a partir d’aquest últim any, segons explica Josep Ansio, tècnic en instal·lacions elèctriques.

Es tracta d’un manteniment que va a càrrec dels propietaris de l’immoble. Per això, en cas de qualsevol avaria o accident domèstic, si la instal·lació no compleix els requisits que estipula aquest precepte, “l’assegurança es podria desentendre” dels danys, adverteix Ansio. Els tècnics coincideixen que és recomanable revisar la instal·lació comunitària cada deu anys.

Informe favorable

L’incident a Ca n’Oriac va obligar els veïns del bloc a abandonar les seves llars: la instal·lació no era segura. La Generalitat demanava un butlletí de cada pis per garantir la seguretat de l’habitatge com a condició sine qua non per poder retornar el corrent elèctric, que no va ser fins al 12 de novembre del 2018. I han estat els veïns –alguns casos subvencionats– els que s’han fet càrrec de la instal·lació comunitària i una nova instal·lació pròpia.

Carta de la família Giménez Ruiz: “Pujava al cim per veure el món”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top