Ciutat

Objectiu: un acord per desbancar el PSC de l’alcaldia

ERC i la Crida per Sabadell treballen per intentar aplanar el terreny per facilitar un acord amb Junts per Sabadell i amb Podem

Lourdes Ciuró (Junts) i Maties Serracant (Crida), en el debat electoral del D.S. / ÓSCAR ESPINOSA

L’acord no arribarà fins poc abans de la investidura, però ja s’han activat tots els mecanismes per decidir qui serà el futur alcalde de Sabadell. ERC i la Crida per Sabadell treballen per intentar aplanar el terreny per facilitar un acord amb Junts per Sabadell i amb Podem, amb l’objectiu de configurar  l’única  alternativa al PSC que sumaria 14 regidors. Per la seva banda, els socialistes també es mouen per acostar-se a Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell), però amb més obertura de mires cap a altres opcions.

Ciuró i la podemista Morell tenen la clau per decantar una votació per a l’alcaldia avui més dividida que ahir: el PSC parteix amb els seus 10 vots assegurats i amb l’avantatge de ser la llista més votada, però ERC i la Crida sumen els mateixos 10 i exploren ampliar-ho.

La prioritat ara és decidir fer decantar la balança entre Farrés o Fernàndez i després determinar quina seria la configuració d’un acord de govern. La Crida resta pendent de l’assemblea que tindrà lloc dissabte, on es decidirà el posicionament oficial de l’esquerra alternativa. Fonts de la coalició apunten que una de les opcions sobre la taula seria donar suport a l’alcaldia de Juli Fernàndez però quedar fora del futur govern municipal per aconseguir un clima favorable per a un acord més ampli.

Junts i Podem, en dubte

Marta Morell (Podem) és la peça de l’engranatge per garantir una majoria alternativa. És l’aliada necessària per als independentistes. Sense ella no se sumen 14 regidors, la majoria absoluta per poder desbancar Farrés. L’estratègia de Podem passa ara pel wait and see: romandrà a l’espera de les ofertes d’ERC i el PSC, conscient del poder que ostenta tot i haver estat la darrera formació política a entrar al ple, amb un 5,1% dels vots en els comicis del 26-M.

Morell s’obre a parlar amb tothom per “cordialitat” i manté la porta oberta a acords per investir nou alcalde. Ara bé, manté una clara línia vermella preparada per a després de la investidura: no té cap intenció de compartir govern amb Junts per Sabadell. “No estarem en un govern amb Junts per Sabadell, ho vaig dir i ho torno a dir”, deixa clar en declaracions al D.S. Des de Junts, per contra, no descarten compartir un executiu amb els podemistes.

Condicionats pel debat nacional

Morell reconeix que ha de consultar qualsevol decisió entre la resta de podemistes sabadellencs i també en els òrgans de direcció del partit, una situació que comparteixen altres formacions, que també han d’explicar les seves intencions a les altes esferes. La jerarquia dels partits està present i pot tenir un paper determinant sobre l’acord final per a l’alcaldia, tant si recau en el PSC com en ERC.

Hi ha altres elements que condicionen les posicions dels partits. A banda de les diferències entre esquerres i dretes, independentistes i constitucionalistes, les formacions polítiques tenen un ull posat a altres municipis i institucions, on s’estan gestant acords inèdits. Si bé a Lleida s’està provant un acord entre comuns, ERC i Junts; a Girona, la CUP vol desallotjar Junts –amb el suport del PSC–, i a la Diputació de Barcelona es comença a dibuixar un pacte entre ERC i PSC. Tot plegat enterboleix un panorama que, a part de ser fragmentat, pot acabar amb pactes contradictoris a poblacions veïnes.

Comentaris
To Top