Ciutat

Cancel·len les portes obertes a l’Arxiu Històric de Sabadell per manca de participació

Només s’havien apuntat dues persones

Imatge d’arxiu de la Casa Ponsà / M. BROSEL (CEDIDA)

La Casa Ponsà, seu de l’Arxiu Històric de Sabadell (AHS), havia d’obrir aquest divendres les seves portes als visitants, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius; però finalment no ho ha fet. La visita guiada que estava programada per a les 12 del migdia, no ha pogut portar-se a terme per manca de participants. Així ho han indicat al D. S. fonts de l’Arxiu Històric, que han explicat que en altres anys les visites havien funcionat prou bé. Enguany però, només hi havia dos inscrits.

“Normalment es requereixen entre sis i vint participants”, explica el director de l’AHS, Joan Comasòlivas, “si no acaba sent una visita privada. De manera que hem hagut de suspendre l’activitat”. Des de l’Arxiu Històric es descarta que es faci cap altra activitat abans del final de l’efemèride (el 9 de juny) ja que l’entitat està immersa en diverses operacions importants.

La Setmana Internacional dels Arxius se celebra des de l’any 2008 per iniciativa del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) i les Nacions UNides. La celebració busca difondre la feina dels arxivers, conscienciar de la importància dels arxius, facilitar-ne l’accés, posar en valor la seva importància i paper; i promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial. “Es tracta de treure la pols als arxius i obrir-los una mica al públic per treure’ls aquesta mena de misteri i secretisme que a vegades els envolta”, explica Comasòlivas.

L’activitat havia de permetre conèixer de primera mà com és l’arxiu de la ciutat i quines tasques s’hi fan; a més de veure per dins la Casa Ponsà, bé cultural d’interès local. L’edifici és obra de l’arquitecte Gabriel Borrell i Cardona i va ser construït l’any 1891 per allotjar-hi la família del fabricant i comerciant Francesc de Paula Ponsà i Cantí. L’Ajuntament va comprar la casa l’any 1980 per posar-hi l’AHS i des de llavors s’hi han fet diverses intervencions per restaurar els sostres pintats, recuperar les fusteries exteriors, i canviar la il·luminació interior; entre d’altres.

Comentaris
To Top