Ciutat

Rodalies promet més freqüència i fiabilitat dels trens a Sabadell

El coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias, desgrana les línies mestres que seguiran Adif i Renfe els propers deu anys

Fotografia d’arxiu d’un tren de Rodalies a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Rodalies de Catalunya vol assolir els 600.000 viatgers diaris l’any 2028 (actualment en té uns 400.000) i per aconseguir-ho només hi ha una fórmula: “hem d’aconseguir ser més fiables i ser capaços de portar més clients”. Ho ha explicat aquest dimecres al matí Pere Macias, coordinador del nou pla de Rodalies de Catalunya, en un esmorzar informatiu organitzat pel Gremi de Fabricants i la Fundació per la Indústria.

L’exconseller i exdiputat català va ser escollit el 2018 pel govern central per  les línies mestres de Renfe (trens) i Adif (vies i estacions) a Catalunya en els propers deu anys. La Generalitat té transferides algunes competències en rodalies, però aquestes es limiten als horaris, l’atenció al client, les tarifes i la supervisió del servei. La tasca de Macias doncs, és coordinar totes les institucions implicades, definir les prioritats, i redactar un pla d’actuació per millorar el servei els pròxims anys.

Les restriccions al trànsit rodat a l’àrea metropolitana i els canvis d’hàbits fan preveure que en els pròxims anys la demanda de transport ferroviari creixi. Per aquesta raó, l’equip de Macias considera indispensable millorar en la freqüència i fiabilitat del servei a tot Catalunya; però especialment a línies com l’R4, que passa per Sabadell. Segons ha indicat Macias, l’R4 ja ha superat l’R2 com la línia amb més usuaris de Rodalies. Transporta 134.000 viatgers de mitjana en un dia feiner.

Tot i que les propostes definitives encara no estan redactades ni publicades, tot fa pensar que aquestes no passarien, ni a Sabadell ni enlloc, per la construcció de més quilòmetres de via, sinó per diverses millores en la reposició d’actius (vies, catenària, talussos…), actuacions en les estacions, la millora i adquisició de trens, un nou programa d’atenció al client i un programa d’actuacions per incrementar la capacitat de la xarxa.

Les millores previstes per Sabadell

En clau sabadellenca, les propostes que ja s’albiren porten implícita la promesa de més trens i millors infraestructures. Entre les actuacions que es preveuen a mitjà o llarg termini a l’R4 destaca la construcció d’una tercera via entre Sabadell, Cerdanyola i Barcelona. “És un dels projectes que estem estudiant”, ha dit Macias. “Necessitem una tercera via (o una quarta, si fos possible) perquè puguin passar els trens semidirectes que volem posar”.

En aquest sentit, segons ha explicat l’exconseller, també es preveu la construcció del túnel de Montcada que, a més de permetre la circulació de trens semidirectes, suposaria una reducció d’un 23% en el temps de viatge entre  Sabadell i Barcelona, fins a uns sis i vuit minuts menys. La nova infraestructura també faria millorar la puntualitat del servei, ja que la majoria de retards es produeixen per encreuaments de trens que el túnel podria evitar. “La idea és donar molta més potència als accessos a Barcelona”, deia Macias.

L’esmorzar informatiu al Gremi de Fabricants, aquest dimecres al matí / LLUÍS FRANCO

Pel que fa a estacions, es preveuen millores en accessibilitat, però no està clara l’apertura de noves estacions a la rodalia de Sabadell. La mai construïda estació de Can Llong, per exemple, està en fase d’estudi, segons diu Pere Macias, però que encara no hi ha res decidit. La construcció de l’estació de Santa Perpètua, en canvi, ja està adjudicada; i la construcció de la de Can Boada (a Terrassa) sembla que també s’acabarà portant a terme.

El nou pla, que s’emmarca en l’aposta de l’actual govern espanyol per millorar la infraestructura de rodalies a Catalunya, no dona xifres concretes d’inversió per part de l’estat o la Generalitat. Tot i això Pere Macias s’ha mostrat convençut que seran suficients, i ha remarcat que el pla no pot ser una “llista de desitjos” de cada municipi. “Aquest serà un projecte solvent i creïble que millori el dia a dia dels usuaris i condueixi a un estadi de racionalitat”, ha assegurat. Per als més escèptics però, ha avançat: “les xifres no decebran. No es podrà dir que no sigui un pla ambiciós”.

Comentaris
To Top