JORDI MERCADER

En un embús, cal aixecar barreres?

[Per Jordi Mercader, CEO d’Infinitum Projects]

Som enmig d’un estiu mogudet a les carreteres. Una munió de cotxes s’amunteguen a les autopistes a la recerca del sol i la platja. Els divendres, l’AP-7, en els dos sentits, ja està a punt del col·lapse. Els diumenges, havent dinat, la cosa es complica. Hores per fer un trajecte sovint de menys de 100 km.

Els conductors que han triat les autopistes de peatge clamen al cel. A sobre que fan una cua horrorosa han de pagar a la concessionària que explota el peatge i que, per cert, fa anys que l’hauria hagut de deixar anar…

Tanmateix, els soferts ciutadans de Sabadell, Terrassa i voltants fan, diàriament, una quilomètrica cua per arribar als seus llocs de treball embussats, aquesta vegada, a la C-58. És clar que no han de pagar a cap concessionària però la pèrdua de temps és extraordinària.

I això no té solució? Doncs sí que en té, i no és gens difícil. No es tracta d’ampliar carrils, ni de posar accessos per a Vehicles d’Alta Ocupació. No es tracta, tampoc, de farcir-ho de radars i semàfors (com passa als túnels de Vallvidrera) per fer anar tothom a compàs. Es tracta, ni més ni menys, que de posar peatges. Així de fàcil: si vols anar a Barcelona, paga. Si vols tornar de Platja d’Aro en 1 hora i mitja el diumenge de juliol, paga 40 euros (per posar un exemple).

L’única cosa que sé del cert que passa en economia és que si apujo el preu d’una cosa, disminueix la demanda. Així, si cobro per utilitzar una carretera, la gent es buscarà la vida: o no hi anirà a l’hora cara, o agafarà el transport públic o, senzillament, no hi anirà i es buscarà una feina a prop de casa i així, de passada, perjudica menys el medi ambient.

En el món capitalista, intentar jugar amb les eines de persuasió del tipus: pensa-t’ho bé abans d’agafar el cotxe privat o redueix les emissions de Co2 anant amb transport públic o comparteix vehicle amb més gent, és molt romàntic però poc efectiu.

No és una aberració pagar per anar de Sabadell a Terrassa amb cotxe. De fet, jo prefereixo que paguin els impostos aquells que consumeixen un recurs que no pas aquells que no el fan servir. Té sentit agafar diners de l’erari públic per eixamplar carreteres quan aquest fet només beneficia uns quants que, normalment, són els que treballen i s’ho poden permetre?

Així doncs, si us plau, davant d’una immensa cua a l’AP-7 un diumenge d’estiu, no aixequeu les barreres perquè, si no, la cua encara serà pitjor.

Comentaris
To Top