Ciutat

PSC, Cs i Podem aproven retirar la pancarta pels presos i resta de símbols

Podem s’alinea amb el bloc constitucionalista i vota a favor de la retirada dels símbols

La pancarta 'Llibertat presos polítics', a la façana de l'Ajuntament / LLUÍS FRANCO

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament d’aquest dimarts ha aprovat retirar la pancartaLlibertat presos polítics‘ de la façana de l’Ajuntament. En una votació a porta tancada, PSC, Ciutadans i Podem s’han alineat per instar l’Ajuntament a complir amb la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que apel·la a la neutralitat de les institucions i de l’espai públic. L’aprovació, mitjançant una moció de la formació d’Adrián Hernández, permetrà la retirada de la pancarta i dels llaços grocs dels edificis municipals.

El vot de la podemista Marta Morell ha estat decisiu: amb Podem, el bloc constitucionalista s’ha quedat just en la majoria absoluta per aprovar la mesura (14 vots), mentre que ERC, la Crida i Junts per Sabadell han votat a favor de mantenir la simbologia partidista (13 vots). Així mateix, la moció ha acordat mantenir el retrat del Rei d’Espanya a l’Ajuntament. En concret, seguirà en el saló de plens, un “lloc preeminent”, segons el portaveu del govern, Pol Gibert.

El gest de la podemista dista del posicionament d’altres ciutats governades per l’esquerra alternativa no independentista, com és el cas de Barcelona, on l’alcaldessa Ada Colau ha mantingut a la façana de l’Ajuntament un llaç groc que demana l’alliberament dels polítics independentistes empresonats.

La pancarta ‘Llibertat presos polítics‘ es va col·locar a la façana de l’Ajuntament des del 18 d’octubre del 2017 després de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i ha estat objecte de reiterades polèmiques entre el govern i l’oposició. L’última discrepància la va protagonitzar Ciutadans, que va anunciar que no es reuniria amb el govern local fins la seva retirada. L’Ajuntament, des de fa un mes en mans de socialistes i podemistes, havia mantingut la pancarta fins ara.

La retirada, “quan es cregui oportuna”

L’Ajuntament no ha avançat quan es farà efectiva la retirada de la pancarta i els llaços grocs. El portaveu del govern i tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha apuntat que la retirada es realitzarà “quan cregui oportú” tenint en compte que la pancarta està penjada en un lloc de “difícil accés”. Gibert ha considerat que la retirada dels símbols va “en la línia del mandat del govern”. De cara el proper ple, el portaveu ha fet referència a una moció conjunta d’ERC, la Crida i Junts sobre la resolució de l’ONU que insta l’alliberament dels líders independentistes empresonats. Ha apuntat breument que el govern “no hi donarà suport”.

Comentaris
To Top