Ciutat

El comerç s’atura fins al retorn dels sabadellencs

La gran aturada s’espera la setmana vinent a causa de la falta de clients pel pont d’agost

Porta tancada d’un local comercial de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Víctor Recacha

Agost tancat. Amb l’arribada del període vacacional d’estiu, es comencen a veure persianes abaixades entre el comerç sabadellenc; sobretot el de proximitat. Alguns establiments opten per tancar tot l’agost; d’altres, les dues primeres setmanes. N’hi ha que prefereixen mantenir obert durant l’estiu —en alguns casos, amb modificacions horàries com les dels bars que obren només els vespres—. Tanmateix, un gran nombre ha decidit apostar per tancar una única setmana: la vinent (del 12 al 18 d’agost).

El tancament de bona part dels negocis locals per vacances ja és una realitat marcadament notable per als veïns. El president de Sabadell Comerç Centre i president de la comissió de Comerç Interior de la Cambra de Comerç de Sabadell, Josep Maria Porta, reconeix que “és difícil per al petit comerç” poder cobrir tot el període estival, i més tenint en compte que, des del punt de vista de la clientela, “marxa molta gent”. A més, “els comerços que tanquen intenten adaptar-se als clients” a l’hora d’escollir quan marxar. D’aquesta manera, adverteix: la setmana vinent serà més difícil trobar persianes apujades a la ciutat, ja que “uns quants” locals l’han fixat com la de menys afluència i, per tant, la més idònia per plegar temporalment.

És el cas de la papereria Bureau Valle, al passeig de Manresa, on han decidit tancar la propera setmana. “Fa dos anys vam obrir i no hi havia gent”, recorden. “Obrim a l’agost perquè hem d’obrir, però aquella setmana [del 12 al 18] no hi ha quasi gent”, apunten, tot assenyalant cap al pont del 15 d’agost. Pel mateix motiu, al carrer de la Rosa, un altre establiment també ha resolt tancar únicament l’esmentada setmana. L’Anna, de la llibreria Macondo, assegura, tot i així, que enguany han detectat que “hi ha més gent al carrer”.

Ara bé, “la gent surt tard, més aviat cap a les 20 h”, puntualitza. Tot i no tancar la resta d’agost, sí que han modificat l’horari, per obrir, precisament, una hora més tard per les tardes. La Teresa, de la botiga de la plaça Major de la cadena Natura —també es troba entre les que tancaran la setmana vinent—, confirma el que sembla un sentiment generalitzat: “Tanquem perquè no hi ha gent; si no, no tancaríem!”. “És per la clientela. Nosaltres no marxem, però no hi ha gent”, coincideix la Glòria, d’Elezos Uniformes Pro, una botiga de roba del passeig.

Oberts de bat a bat

No obstant això, en comparació a l’any passat, enguany s’observa una tendència entre els comerços a no fer vacances o bé reduir-les el màxim possible, segons l’anàlisi de Porta. “La intenció és anar tancant menys cada any”, afirma. De nou al carrer de la Rosa, a diferència de la llibreria Macondo, trobem un altre negoci que també ha deixat obert aquest mes, fins i tot la setmana vinent. Tot i coincidir en la previsió que hi haurà menys volum de clients, l’Andrea, de la botiga Siffon (un comerç de decoració, joies, detalls i regals) prefereix mantenir obert. Intueix que “sempre es farà algo més” de caixa, així que faran una rotació de vacances. Així mateix, en el cas del negoci de moda d’home Xeviot —tornant al passeig Manresa—, no marxaran ni una sola setmana, tot i fer festa dilluns al matí: “En vendre roba elegant, no podem tancar; hi ha moltes bodes a l’agost!

Rebaixes d’estiu

A banda de les vacances, el comerç de la ciutat està protagonitzant un altre fenomen estival: les rebaixes —especialment, al sector de la moda—. A alguns locals van començar-les l’1 de juliol i no han acabat. Tot i així, cada comerç té llibertat per fixar les seves dates. Abans, les rebaixes anaven compassades, però des que, al juliol del 2017, va entrar en vigor la seva liberalització, s’ha deixat de produir l’icònic inici simultani dels descomptes. La llei de comerç aprovada llavors pel Parlament aixecava les restriccions temporals prèviament aplicades. El text va quedar suspès pel Tribunal Constitucional, però des de llavors, la normativa vigent és l’espanyola, en el marc de la qual, els períodes de rebaixes ja estaven liberalitzats des del 2012.

Al carrer per apropar-se als veïns

Precisament, per combatre les rebaixes liberalitzades i revitalitzar el comerç, des de fa un any, s’han començat a avançar les iniciatives de La botiga al carrer al començament d’estiu. Durant l’activitat, que abans se celebrava en finalitzar les rebaixes, els comerços locals habiliten parades i carpes al carrer, on exposen els seus productes amb ofertes i promocions. Al llarg de les darreres 3 setmanes, el comerç del Centre i Ca n’Oriac ha sortit al carrer per exposar els seus productes i oferir promocions, descomptes i, fins i tot, un sorteig.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top