Josep Rof

Ja tinc vehicle nou!

[Per Josep Rof, enginyer industrial i expert en innovació]

Tinc un cotxe que ja té més de deu anys i seria el moment de canviar-lo. Finalment he pres una decisió, això que costa tant a molta gent, i he decidit comprar-me un vehicle nou.

Primer he pensat en un cotxe dièsel, que gasten menys. Però la ministra va dir que “el dièsel està mort”. En qualsevol cas, tampoc farem tant cas als polítics... Curiosament, ara que es venen menys cotxes dièsel, resulta que ha pujat a tot Europa el nivell de CO2 (diòxid de carboni), el responsable de l’escalfament del planeta. A Espanya, concretament, s’ha incrementat un 1,7%. No en va, si bé el dièsel emet més òxids de nitrogen (NOx), emet un 20% menys de CO2 que els de benzina. Ja es comença a veure que la solució ideal no existeix. Al concessionari m’atén un comercial molt amable però que no escolta el que necessito i només em vol vendre un dels cotxes que té en estoc. Això sí, diu que em dona un finançament “fantàstic” –i tan “fantàstic”, amb el 9,68% d’interès, quan aviat et cobraran per tenir els diners al compte...–.

No del tot convençut pels dièsels, he anat a veure els cotxes de benzina. Això que a Sabadell la majoria de concessionaris estiguin a prop va bé, pots anar a peu a comprar un cotxe! Els preus dels cotxes de benzina són raonables i hi ha moltes ofertes, però gasten més i emeten molt més CO2. També m’he mirat els que poden combinar GLP (Gas Liquat del Petroli o Autogás) i benzina, però què voleu que us digui, això d’anar amb una bombona de gas al portapaquets no em fa gaire gràcia. Crec que hauré de buscar un vehicle més net...

Publicitat

Doncs vinga, a veure els híbrids, que tenen etiqueta ECO! Aquí, el ventall ja no és tan ampli, i si vols que sigui endollable, encara estàs més restringit. A més, quan miro el consum sí que sembla que gasta una miqueta menys (un litre/100 km), però encara ho trobo poc. No m’acaba de fer el pes: es queda a mitges, ni carn, ni peix.

Toca anar a veure els elèctrics, que aquests sí que diuen que són la solució del futur. Potser hauria d’haver començat a mirar per aquí... Però de models, no és que n’hi hagi gaires! Si amb els cotxes de motor de combustió quedes aclaparat per la quantitat d’oferta, variants i opcions, als elèctrics tot es queda molt curt. I si mirem quant costen... Ostres! Si no baixen de 40.000 euros! Ara entenc perquè els Tesla, al principi, només els compraven els rics de Califòrnia. I les ajudes, que ho farien una mica més econòmic, duren menys que un caramel a la porta d’un col·legi (evidentment, quan jo hi he anat ja no en quedava cap!). I la inversió no s’acaba amb el cotxe: també has de fer la instal·lació elèctrica al garatge de casa. Un altre tema que em preocupa és la duració de les bateries, el consum de materials rars i el reciclatge final. I la producció d’electricitat tampoc és tan neta, ja que genera pol·lució: fums, material radioactiu, etc. Em sembla que això dels cotxes elèctrics no és tan bonic ni tan ecològic com ho pinten!

Tinc el cap com un timbal! A veure, repensem per a què faig servir el cotxe i segur que trobo la solució...

Ja està! He trobat un vehicle que em permet circular ràpidament per la ciutat. Puc aparcar per Sabadell sense cap problema, una cosa que sembla quasi impossible. Si vaig a Barcelona tinc una alternativa per estalviar-me les cues d’entrada. Gasta molt poc i és súper ecològic. I el cost total és ridícul, no arriba ni al que em costaria una sola quota mensual del que hauria de pagar per qualsevol cotxe. Ja tinc vehicle nou: m’he comprat un patinet elèctric.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top