Ciutat

La cuina, una aliada contra la pèrdua de memòria

Execució d’una de les receptes / VICTÒRIA ROVIRA

Cuinar per activar la ment. És el principi que hi ha darrere del taller de cuina celebrat dimarts passat a l’Espai Social de Sabadell. Hi van participar persones grans amb dèficits lleus de memòria, però amb moltes ganes de seguir actives.

L’activitat va ser dirigida per les treballadores de la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), administradora de l’Espai Social, amb la implicació d’una cuinera, una nutricionista i una animadora de la Fundació Alícia. Primer, la cuinera va elaborar en viu plats d’un llibre editat per la FCLP amb receptes de la Fundació Alícia a partir de recerca en aliments neuroprotectors de la Fundació ACE.

Aleshores, els participants van agrupar-se en equips d’entre tres i cinc persones aproximadament i van prendre la iniciativa cuinant més plats del llibre: pasta a la siciliana amb albergínia i sardines, arròs caldós de marisc, mongetes amb cloïsses i vi, o pa de pessic.

La Maricruz, una de les participants, té per costum cuinar. “A casa, em defenso”, va explicar. L’activitat, que se celebrava per primera vegada, li va semblar divertida: “Està molt bé”. De manera similar, la Loli, una participant més, va afirmar que s’ho havia passat “molt bé” i va afegir que “apuntar-me aquí és el millor que podien haver fet els meus fills”. “Les noies són una meravella”, va dir.

La Maricruz (esquerra) i la Loli (dreta), dues de les participants ahir al taller / VICTÒRIA ROVIRA

El taller va desenvolupar-se simultàniament a tots els espais socials desplegats per la FCLP al llarg del territori, uns 27 arreu de Catalunya. Els participants són membres del programa REMS (reforç i estimulació de la memòria i la salut), un projecte per donar suport a persones grans que pateixen malalties mentals neurodegeneratives que afecten la memòria, com ara l’Alzheimer o la malaltia de Parkinson, però es troben en una fase inicial moderada.

Algunes d’aquestes persones “són molt conscients de la seva malaltia, són actius i tenen suport familiar”, va esquematitzar Montse Rey, coordinadora de l’Espai Social de Sabadell. “Van a comprar i tornen sense la compra; en són conscients i els molesta”, va exemplificar. “Després venen aquí, comparteixen aquestes experiències i se senten acompanyats”, va concloure.

D’acord amb Rey, anar a un centre de dia o equipament especialitzat pot causar desànim si hi troben persones amb una pèrdua de memòria més avançada. A REMS, però, hi troben companys en un punt similar amb qui socialitzar –les persones amb malalties neurodegeneratives en estadis posteriors són derivades a altres programes–.

L’objectiu del programa, segons la coordinadora, és “preservar les capacitats a través del benestar emocional” i l’equilibri que proporcionen les activitats organitzades a l’Espai Social. Les activitats es desglossen en exercicis per entrenar la memòria, amb una psicòloga o neuropsicòloga; exercicis físics, dinamitzats per una fisioterapeuta; i activitats orientades a la socialització, conduïdes per una educadora social. 

Alguns dels tallers organitzats cada matí laborable a l’Espai Social en el marc del programa REMS inclouen la creació d’històries col·lectives, jocs de música i cinema, treballar amb imatges –per exemple, de la infància o dels pobles d’origen dels participants– o presentacions sobre vivències com les professions de cadascú.

Amb més de 1.300 participants a tot el territori, REMS és un dels programes de la Fundació Catalunya La Pedrera. Una entitat que, sorgida arran de l’antiga CatalunyaCaixa sota el protectorat de la Generalitat, gestiona culturalment i turísticament la Casa Milà, a més de desenvolupar accions en els àmbits de la cultura, el medi ambient, la recerca o l’educació.

DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER

Divendres, l’Escola Espronceda treballarà #DementiaFriendly, una guia feta per a nens i persones amb dèficits de memòria per facilitar-hi el tracte, des d’incloure’ls a les converses fins a ajudar-los a tornar a casa si semblen desorientats. La iniciativa es fa amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer (dissabte 21), en què hi haurà múltiples activitats de sensibilització de l’epidèmia del segle XXI, que, segons la Fundació Pasqual Maragall, causa entre un 60% i 70% dels 900.000 casos de demència a tot l’Estat.

El llibre ‘Cuinant la memòria. Receptes perquè no se’ns en vagi l’olla’ es pot adquirir a les llibreries Laie, Abacus i als espais socials de la Fundació Catalunya La Pedrera per 9,95 euros, import destinat a finançar el programa REMS.

Comentaris
To Top