Ciutat

Aliança amb la universitat per potenciar les STEAM

Les STEAM –ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques– són el futur. Segons les previsions de l’associació DigitalES, l’any 2020 es necessitarà un 10% més de professionals d’aquest sector. El problema, però, és que en els últims anys la xifra de matriculacions en aquestes carreres ha disminuït un 40%. Però aquest no és l’únic problema, ja que també hi ha una bretxa de gènere dins del món de les STEAM. Segons les dades del Ministeri d’Educació del curs 2017-2018, les alumnes d’aquest tipus de carrera representaven el 33,17% de mitjana.

Fotografia d’arxiu de l’activitat ‘Girls and lab’ que es va celebrar l’any passat / Lluís Franco

Per aquest motiu, cada vegada sorgeixen més iniciatives per potenciar les STEAM entre l’alumnat. Un d’aquests projectes és Les 3 T: Tasta i Testa Tecnologia, que posarà en marxa l’Ajuntament de Sant Quirze conjuntament amb Sabadell i Barberà, i amb la participació del Centre de Visió per Computador de la UAB.

El tercer tinent d’alcaldessa i regidor de Serveis Econòmics i Promoció Econòmica de Sant Quirze, Àlex Brossa, ha explicat que l’objectiu és “potenciar les formacions tècniques i tecnològiques que estan a la baixa”. En aquest sentit, Brossa ha afegit que “hi ha demanda, però poc interès per part de l’alumnat”.

Dins d’aquest projecte participaran tres instituts del Vallès Occidental: el Salas i Xandri de Sant Quirze, el Pau Vila de Sabadell i l’institut Bitàcora de Barberà del Vallès. En total, seran 90 alumnes –30 per centre– els que hi participaran, dividits en grups de 5.

Un cotxe autònom

L’alumnat treballarà en la fabricació d’un prototip de vehicle autònom amb uns cotxes de joguina. “Amb aquesta activitat treballaran temes com la intel·ligència artificial o la programació, entre d’altres”, explica el tercer tinent d’alcaldessa. Es preveu que l’activitat es posi en marxa el pròxim mes de febrer, i la inauguració es farà el pròxim 29 de gener a les instal·lacions del Centre de Visió per Computador.

El 27 de maig del 2020 es farà la cloenda d’aquesta activitat al circuit de proves del vehicle elèctric de Sant Quirze. L’espai necessitarà una petita inversió, que des de l’Ajuntament asseguren que es farà amb els pressupostos municipals. “Volem que aquest espai estigui a disposició de la ciutadania i les empreses”, ha assenyalat Brossa, i ha afegit que “la UAB tenia projectes de recerca i necessitava espai i a nosaltres ens faltava contingut”.

Comentaris
To Top