Oci i cultura

Cel·lulòide i BSO criminal s’afegeixen a la nova edició del Sabadell Negre

Lídia Urrutia i Rosa Maria Armer (centre de la imatge), les dues Dames del Crim / LLUÍS FRANCO

La negror envairà els carrers de la ciutat la setmana vinent. I és que torna el festival Sabadell Negre, que tot just es va estrenar l’any passat i que demostra la seva consolidació amb aquesta 2a edició. El gruix dels actes tindrà lloc el divendres 18 i el dissabte 19 d’octubre, amb un programa variat de xerrades al Museu d’Història. No faltaran autors de renom com Carlos Zanon, Jordi Serra i Fabra i Sebastià Bennàssar, així com de quilòmetre zero, cas del sabadellenc Jordi Solé.

En tot cas, les novetats d’enguany són les activitats culturals que complementen el programa oficial i que ambientaran la ciutat en una atmosfera negra i criminal. Com ara el concert de Casablanca a Skyfall, basat en cançons provinents del cinema negre, que es celebrarà el dimecres 16 a La Llar del Llibre (21 h). El recital aplegarà l’actor Jordi Boixaderes i els artistes d’Il·lús Teatre Marina Prades i Oriol Padrós. Si dimecres treballen un art per ser escoltat, dijous és per ser vist. I és que els Cinemes Imperial oferiran de la pel·lícula The Big sleep (de Howard Hawks) en dues projeccions successives a les 20 h i les 22.30 h. 

La fotografia també s’adhereix a la fira, amb l’exposició Mirades en negre, de Miquel Traveria, al Museu d’Història. Els infants també hi tenen el seu lloc, amb el joc de pistes anomenat Quí va matar Alícia Manso?, així com el taller de creació d’històries basades en Perrock Holmes, a càrrec d’Isaac Palmiola i Mariona Bombardó (ambdues, dissabte matí).  

La Llar del Llibre ha acollit la presentació / LLUÍS FRANCO

Les Dames del Crim han estat les encarregades de presentar el festival, que organitza La Llar del Llibre. Les dames són Lídia Urrutia i Rosa Maria Arner, membres del club de lectura de novel·la negra que van muntar l’any 2016 a la mateixa llibreria. “A la Llar sempre ens esperonaven per tal que organitzéssim alguna cosa i vam tirar endavant amb el club”, explica Urrutia. La seva companya Arner hi afegeix: “Després vam començar a anar a festivals, com el de Tiana, Vilassar, Cubelles… I va ser així que ens vam demanar: Si ells poden organitzar una trobada de novel·la negra, perquè nosaltres no?”. Dit i fet. Van començar a tramar una tarda d’activitats, fins que l’escriptor mallorquí Sebastià Bennàssar els va engrescar ni que fos dos dies de trobada. “I aquí estem!”, diuen alhora les dues dames, més rialleres que criminals.

Van posar les seves agendes en marxa. I els contactes amb els autors i autores han tornat a donar fruit. Carlos Zanon es podria considerar cap de cartell, qui arrenca divendres amb un debat que excepcionalment tindrà lloc als jardins de l’Espai Cultura (21.30 h). Una mica abans, un altre pes pesant del ram, Jordi Sierra i Fabra conversarà sobre “l’heterogènia de la placa” amb Marc Pastor, Sebastià Bennàssar i Carlos Bassas.

L’endemà, dissabte, és l’hora del Km0, amb la xerrada de l’escriptor sabadellenc Jordi Solé (11 h). La periodista de crònica negra de La Vanguardia, Mayka Navarro, intervindrà a la interessant taula True Crime: Morbo o morbografia? Més tard arriba el debat El policia amb ela geminada, organitzat per Òmnium, que posarà l’accent en les narracions escrites en llengua catalana. Les històries criminals al món del còmic, la possibilitat de viure de l’ofici i la figura del gran especialista i best-seller Adrea Camilleri protagonitzen els debats restants. 

Comentaris
To Top