Publicitat
Josep Rof

Massa tard!

[Per Josep Rof, enginyer industrial i expert en innovació]

Agradi o no, les tecnologies transformen les societats. Es pot negar l’evidència, però si no ens adaptem i ,sobretot, aprofitem els avantatges, quedarem relegats dins la societat (persones, empreses, entitats, ciutats, països, etc.). Això sempre ha estat així, només fa falta veure l’evolució des de l’edat de pedra fins als nostres dies.

A les universitats s’utilitza molt una fotografia de Nova York feta en el mateix lloc. Una està feta l’any 1900 i la pregunta és: hi podeu veure un cotxe? Doncs sí, es pot veure un cotxe rodejat de carruatges. Amb la mateixa foto feta el 1913, o sigui, 13 anys després, la pregunta és diferent: Podeu veure-hi un carro? I efectivament, encara apareix un sol carruatge envoltat de cotxes.

En només 13 anys hi va haver un canvi tecnològic brutal. La gent i les empreses que depenien del cavall i que no es van adaptar es van quedar sense feina: genets, cuidadors i entrenadors de cavalls, netejadors d’estables, etc. En canvi, van aparèixer noves oportunitats: mecànics, conductors, taxistes, manyans, etc.

Així, tot canvi comporta molts punts negatius, però també avantatges. N’hi ha que utilitzen el canvi com a avantatge competitiu i altres que només es queixen, no fan res i, com és natural, desapareixen.

En el cas de Sabadell, recordo que quan les targetes de crèdit començaven a ser d’ús habitual hi havia una botiga de roba del passeig de la Plaça Major que seguia sense acceptar-ne. Evidentment, per ells era un cost, però no tenien en compte que si no acceptaven targetes, llavors perdien vendes. Quan varen reaccionar i començaren a acceptar targetes, els clients ja no els eren fidels. I varen tancar. Quan varen reaccionar: massa tard!

Publicitat

Avui la tecnologia està avançant de manera exponencial i, agradi o no, afectarà tothom. Pensem com les webs varen afectar i afecten el comerç, amb empreses destacades com Amazon. En el comerç, la competència ja fa temps que no és la botiga del costat. S’adaptaran els comerços al nou entorn? O quan reaccionin potser serà: massa tard!

L’aparició del mòbil, que és només un nou pas en l’evolució tecnològica, ha implicat molts canvis. Pensem com ens comuniquem, com comprem, com ens entretenim o treballem amb les entitats financeres.

Ara estan venint noves tecnologies, com ara la Internet de les Coses, que suposarà una revolució més gran que el mòbil. Cada dispositiu (màquines, vehicles, rellotges, electrodomèstics, semàfors, etc.) estarà connectat a Internet i es podrà comunicar amb altres dispositius i també amb les persones. De fet, el mòbil és, tan sols, un dispositiu més. Aquí hi haurà multitud d’empreses (i de ciutats) que ho aprofitaran i d’altres que quedaran relegades a l’oblit o la desaparició.

A la indústria, aquests canvis estaran sobretot lligats la Indústria 4.0. Parlant amb Antoni Garrell, un dels autors del magnífic llibre La Industria 4.0 en la Sociedad digital, em deia que les empreses tenien 4 o 5 anys per posar-se al dia amb la Indústria 4.0. Personalment, crec que les empreses tenen algun any més; però d’altra banda no crec que es posin al dia. Les noves empreses que siguin natives de la Indústria 4.0 desplaçaran del mercat la majoria d’empreses que ara estan a la seva zona de confort i fan poc. Quan se n’adonin ja serà: massa tard!

I amb les ciutats passa el mateix. De fet, en un món global, competeixen entre elles pel millor talent, per les millors empreses, per donar millors serveis i facilitar la vida als seus ciutadans. La tecnologia permet l’evolució cap a ciutats intel·ligents (smart cities). I com estem a Sabadell? Doncs si vas a la seu electrònica de l’Ajuntament i vols fer una domiciliació bancària de tributs (amb certificat digital) et diu: “Tràmit fora de servei”. Amb aquest exemple ja està tot dit. Sabadell també ja va: massa tard!

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top