Vallès

Un memorial per recordar les morts perinatals

“A tu i a tots els bebès que ens vau deixar abans d’hora”. Aquest és el missatge que es pot llegir al monòlit del memorial al dol perinatal que es va estrenar dimecres a Sant Cugat i que és el primer que s’inaugura al Vallès Occidental. La idea ha estat materialitzada per GIC de Nomber, l’empresa concessionària del cementiri santcugatenc, i ha estat impulsada per l’associació Anhel amb la col·laboració de l’ajuntament de Sant Cugat.

La Cristina, la Mercè, la Guida i la Marta darrera del monòlit / Óscar Espinosa

Què són les morts perinatals? Aquest tipus de mort és la que afecta a bebès que es troben entre la 22ena setmana de gestació i els primers 29 dies de vida. Unes morts que moltes vegades queden invisibilitzades i que generen dany i dol a la vida dels pares, sovint poc reconegut. Segons les dades de l’INE, la taxa de morts perinatals era de 4 per cada 1000 naixements a Espanya l’any 2018.

El Xavier i l’Arlet són dos casos de morts perinatals. El primer va morir després d’haver nascut 10 dies abans del que s’esperava, i la segona va néixer durant el cinquè mes de la gestació i va morir poc després. Les seves mares, la Cristina i la Mercè, recorden l’experiència amb dolor. “Són coses que no t’esperes. El nen estava perfecte, ho teniem tot preparat. La bossa amb la serva roba al cotxe, l’habitació muntada… els seus germans i nosaltres l’esperàvem amb molta il·lusió perquè ja era allà, era el nostre fill”, explicava la Cristina. Ella i la Mercè coincidien en el fet que de la invisibilitat d’aquesta qüestió i la poca importància que es dona a nivell social. “És difícil, per a tu sí que ha existit però a nivell social no ho ha fet”, assegurava la Mercè. “La gent a vegades et diu que no et parla per no recordar-t’ho, però jo hi penso tots els dies. No hi ha cap dia que no hi pensi, i per nosaltres ja ha passat 2 anys i mig. He tingut una altra filla, però mai substituirà el Xavi”, afegia la Cristina.

Totes dues van trobar el suport d’Anhel, l’associació  de Famílies en Dol del Vallès, que les ha acompanyat durant el procès. “L’associació ajuda molt, perquè comparteixes la teva experiència amb altres famílies que han passat pel mateix i que et comprenen”, assegurava la Cristina.

Espai pel record

“Per a nosaltres el memorial té un significat: donar a les famílies un espai on homenatjar als seus fills i poder-los recordar”, explicava la Guida Rubio, psicòloga perinatal i presidenta d’Anhel. La ubicació del memorial tampoc és coincidència, Rubio considera que al cementiri es pot combatre la “invisibilització” que va associada a aquest tipus de mort.“Poder-los ubicar en aquest espai on s’ubiquen la resta de morts i de persones estimades és molt simbòlic. Al final és situar a tothom a la mateixa alçada, i això és molt important per a les famílies”,defensava Rubio.

L’espai també té una part personal per a cada família. Cada família podrà col·locar una estrella amb el nom o la data del seu bebé, així com depositar les cendres del nadó dins el memorial.

Comentaris
To Top