Ciutat

'Andrew' i 'Alice': el suposat paper dels CDR sabadellencs en la causa per terrorisme

'Alice' i 'Andrew'. Aquests serien els noms en clau que el relat de la Guàrdia Civil atribueix a Jordi Ros i Xavier Duch, els CDR sabadellencs empresonats en la causa del 23-S, sota els quals haurien participat en la creació d'una "organització criminal" que pretenia realitzar accions terroristes per la independència. Segons un informe dels Tedax de la Guàrdia Civil, el grup –que constava d'un "nucli productor" i un "braç executor"– tenia explosius a punt per ser utilitzats.

Si més no, així consta en la investigació policial inclosa en la filtració de part del sumari del cas, al qual ha tingut accés el D.S., i que mostra Sabadell com un dels centres neuràlgics del suposat entramat i atribueix un paper a cadascun dels sabadellencs immersos en la causa -a banda de Ros i Duch, empresonats des del 23 de setembre, figuren David Budria i la seva parella, Clara, els únics encausats que segueixen en llibertat-. Aquest és el relat que dibuixen els informes policials per a cadascun d'ells, segons la investigació que forma part del sumari.

La informació inclosa tot seguit forma part de la filtració de la documentació de la causa del “Cas Judes”, que aquest diari difon pel seu interès periodístic sense desconèixer que la filtració podria ser incomplerta i que es tracta de documentació generada per a la investigació judicial, sempre respectant el principi d’innocència dels encausats.

Jordi Ros ('Alice')

"L'ENCARREGAT" DELS EXPLOSIUS

Jordi Ros, àlies Alice, és el sabadellenc amb més protagonisme en el sumari. La investigació policial el considera un dels principals actors en la preparació d'accions "contra persones, llocs o punts sensibles com el Parlament o infraestructures crítiques” i també casernes de la Guàrdia Civil, segons el sumari, que assimila aquest tipus de preparatius amb l'activitat d'ETA i Terra Lliure.

Segons el sumari, Ros hauria utilitzat una identitat o una professió falses per aconseguir 200 quilos de parafina a través "d'empresaris i industrials" per no aixecar sospites. Entre la llista de material que es va trobar a casa seva, al carrer Antoni Cusidó, i a la dels seus pares, situada al carrer Romeu, hi hauria diversos elements per suposadament fabricar explosius. En el "laboratori" del carrer Romeu, situat al garatge, és on hauria treballat amb el material adquirit. El mateix Ros va reconèixer haver invertit diners per comprar termita, àcid sulfúric, àcid nítric, àcid clorhídric, amoníac, entre d'altres, segons la Benemèrita. L'objectiu hauria estat crear quatre tipus d'explosius: nitrocel·lulosa, cloraratita, àcid pícric o C-4.

Llista recuperada de les escombraries en què s'escrivia la formulació de substàncies explosives i atribuïda a Ros.

Pel que fa a les accions, segons afirma la Guàrdia Civil Ros hauria realitzat diversos viatges a Sant Fost de Campsentelles, on amb Alexis Codina i Germinal Tomàs, dos dels CDR empresonats, realitzaven accions amb material que van provocar "forts flaixos seguits d'un important núvol de fum". Als afores de Vic, en una altra ocasió, haurien encès termita amb una bengala de magnesi. Així mateix, el passat 21 de setembre, dos dies abans de la seva detenció, va arribar a inspeccionar una torre d'alta tensió, segons es recull en una conversa telefònica en què insinua que per derrocar les torres cal "un efecte dominó". Les converses de Ros que consten al sumari filtrat són eloqüents. En un dels contactes intervinguts amb Codina, arriba a comparar l'acció amb els atemptats de l'11 de setembre a Nova York.

Una de les imatges de les proves a Sant Fost de Campsentelles.

Segons la transcripció de la seva declaració en seu judicial, Ros hauria reconegut a l’Audiència Nacional que realitzava proves per “assajar” explosius. Sempre, però, va negar que tingués cap objectiu de fer mal, sinó que més aviat “era un repte” per a ell com a "autodidacta". Ros va demanar "disculpes" i va expressar el seu "profund penediment" al final de la compareixença.

Xavier Duch ('Andrew')

EL GUÀRDIA DELS TELÈFONS

Xavier Duch, veí del carrer Convent, apareix a la documentació del sumari com l'altra cara de l'organització: si a Ros se'l considera com un "productor", a Duch se li atribuiria formar part del "braç armat" que suposadament s'havia d'encarregar "d'executar els actes terroristes". La implicació de Duch es vincularia amb una sèrie de números de telèfon decomissats que, segons la Benemèrita, s'haurien finançat amb els fons de la Caixa de Resistència dels CDR.

Publicitat

Duch seria, segons el relat de la Guàrdia Civil, l'encarregat de la "guàrdia i custòdia" dels telèfons i walkie-talkies, amb l'objectiu que l'organització pogués realitzar "comunicacions segures" durant les suposades accions de l'anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT). Duch hauria utilitzat noms en clau per a les SIM de telèfons sense registrar, com "Cacahuetes" i "Batidos de fresa".

A banda del control de les telecomunicacions, els informes policials assenyalen que Duch hauria acompanyat Ros en la fabricació d'explosius el 4 de setembre, fet del que conclouen que tindria consciència de la preparació dels suposats artefactes. Així mateix, segons la declaració de Ferran Jolis, Duch l'hauria acompanyat a la suposada trobada amb la germana de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en un hotel de Tona, que hauria tingut com a objectiu establir un canal de comunicacions amb Quim Torra i el mateix Puigdemont.

En la seva declaració davant l'Audiència Nacional, Duch nega totes les acusacions i assegura que l'únic que se li va decomissar van ser “petards de Sant Joan dels nens que eren bastant grans, però per a nens”.

David Budria ('Conor') i Clara Borrero

ELS "SOLDATS"

David Budria és considerat, segons l'informe de la Benemèrita, "una peça clau" de l'entramat, també inclòs en el "braç executor" del que formaria part Duch. "Sense figures tan compromeses com la de David Budria, no es podrien dur a terme la col·locació d'artefactes explosius", assegura la Guàrdia Civil, qui atribueix a Budria el sobrenom de Conor.

El fet cabdal que assenyalen sobre Budria és la "maniobra" per suposadament reunir l'ERT amb la germana de Carles Puigdemont. Segons s'explica en l'atestat, Budria i altres tres CDR –entre els quals hi havia Duch– es van reunir a un aparcament a Cerdanyola del Vallès per coordinar la suposada trobada amb la germana de l'expresident, per després anar a buscar la seva parella, Clara Borrero, a l'estació de ferrocarril de Cerdanyola del Vallès. Junts s'haurien traslladat fins a Tona.

Anotacions que hauria realitzat Budria, trobades al seu domicili.

Més enllà d'una conversa telefònica amb Duch en què s'autoanomena "soldat", la Guàrdia Civil va trobar pocs elements a casa de Budria: a banda d'alguna bandera independentista i d'anotacions sobre l'actuació davant d'una possible detenció, el més ressenyable és una bossa Faraday de fabricació casolana per evitar que els dispositius rebin o emetin senyal. Ni rastre de cap element explosiu.

Pel que fa a la seva parella, Clara Borrero, la Guàrdia Civil la identifica com la figura "més transversal" del grup. No li assenyalen cap relació amb la fabricació d'artefactes i l'acusació es limita a la participació en mobilitzacions, enregistrades a través de trucades intervingudes, com la de Llotja de Mar coincidint amb el Consell de Ministres i la de l'aeroport el dia de la sentència.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top