Diners

Sabadell es prepara per implantar Àrees de Promoció Econòmica Urbana

Ramon Alberich, Muntsa Vilalata i Josep Maria Porta, a reunió a la Cambra de Sabadell / LLUÍS FRANCO

La Generalitat té preparat un avantprojecte de llei per crear les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), també conegudes com a BIDs en anglès, al territori. La directora general de Comerç de Catalunya, Muntsa Vilalta, va explicar ahir a la Cambra de Comerç de Sabadell que aquesta eina permet que les ciutats facin una millora d’organització en els seus àmbits d’activitat comercial i de negoci. Aquest avantprojecte, que està en període informatiu, està previst que es porti al Parlament a principis de l’any que ve i que estigui aprovat l’estiu del 2020.

Sabadell està treballant per ser un dels primers municipis que comptin amb una APEU. El gerent de Sabadell Comerç Centre, Jordi Obradors, va assegurar que “a partir de l’any que ve” serà una de les línies de treball de l’entitat per dur a terme un projecte que podria estar definit “en sis mesos o un any”. En tot cas, el president de la comissió de Comerç de la Cambra i de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, va insistir que “el més important és que es creï la primera APEU”. El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, també es va sumar a demanar aquesta urgència: “A Sabadell hi ha molta feina per fer, és qüestió d’asseure’s i pensar projectes”.

Què és una APEU?

Una APEU és una organització de naturalesa privada, integrada per propietaris i inquilins d’una zona geogràfica ben delimitada que es crea sota la tutela de l’administració pública per un procés de votació garantista. La seva missió és gestionar els serveis destinats a promoure i revitalitzar una zona comercial, d’acord amb un pla estratègic.

Com es finança una APEU?

A través de quotes a càrrec dels propietaris dels locals (prestació patrimonial de caràcter públic obligatòria no tributària). Aquestes quotes es determinen en funció de la superfície construïda de cada local. En aquest sentit, Vilalta va destacar que aquest avantprojecte s’ha desenvolupat ara per “buscar una solució possible a la figura del finançament”.

Com es crea una APEU?

Hi ha tres vies diferents per promoure una APEU: a través de la proposta d’un ajuntament, amb una associació comercial amb més de cinc anys de vida, o bé que ho promogui un grup d’empreses que representin almenys el 25% dels locals i que representin més del 25% de la superfície total de l’àrea. Aleshores, s’ha d’elaborar un pla estratègic, que inclourà les actuacions per tirar-ho endavant en un període de cinc anys. Això es presenta a l’Ajuntament, que ha d’aprovar-ho. “És un instrument de col·laboració publicoprivada de veritat”, va destacar Vilalta. Un cop es decideix crear l’APEU s’ha de votar la seva aprovació. Per fer-ho es necessita el vot positiu del 50% dels posseïdors dels locals. Si no és el cas, l’APEU queda arxivada. Si s’aprova, el projecte passa els tràmits administratius.

Comentaris
To Top