DS MOTOR

Vendes a mig gas

Cotxes venuts entre gener i octubre (2009-19)
Cotxes venuts entre gener i octubre (2009-19) / GREMI DEL MOTOR

El 2019 serà recordat com un any complicat per al sector de l’automòbil. Les vendes de cotxes entre gener i octubre mostren que el mercat ha perdut pistonada, segons les dades del Gremi del Motor. Després de vuit anys de pujades consecutives, les matriculacions experimenten una davallada tant al Vallès Occidental com a Sabadell. Tot plegat enmig dels dubtes sobre la normativa d’emissions i la crisi mundial del sector.

Les vendes han experimentat caigudes mensuals i des de l’inici d’any, s’han venut 15.824 cotxes a la comarca –un 22,7% menys que a aquestes alçades de l’any anterior–, mentre que a la capital vallesana han estat 4.427 (-11,2% respecte a l’any anterior). La davallada al territori ha estat superior a la del conjunt de l’Estat, que acumula fins a l’octubre una caiguda del 6,9%, segons les xifres d’Anfac, Faconauto i Ganvam. En el sector ningú amaga que les previsions suposaran tancar l’any amb negatiu.

Fenomen global

Les vendes no passen pel seu millor moment, ni a Sabadell, ni a Catalunya ni a tot l’Estat. És un fenomen global: el Fons Monetari Internacional ha advertit d’una caiguda global del mercat del 7% a l’octubre i una acumulada del 5% en els darrers mesos. Són els símptomes, però quina n’és la causa? El sector viu una crisi doble: d’una banda, la guerra aranzelària entre la Xina i els EUA; i en clau europea, la crisi del dièsel. Les restriccions dels vehicles contaminants i els anuncis de nous impostos han contribuït a la desacceleració d’un mercat que fins fa uns mesos mostrava vigor.

El canvi de tendència s’aprecia sobretot en els vehicles dièsel, que en qüestió d’un lustre han passat a ser una minoria de vendes. Del total de noves matriculacions a Sabadell fins a l’octubre, el 21,3% eren vehicles de gasoil, mentre que el motor gasolina representava sis de cada vuit vendes (2.910 cotxes, el 65,7% del mercat). Ara fa cinc anys, el 2014, els dièsel representaven més de la meitat de vendes: el 56%. Des dels concessionaris sabadellencs, així com la patronal del sector, es reclamen mesures per incentivar la renovació del parc. Iniciatives que motivin el comprador, en lloc de crear més normes i taxes sobre els vehicles.

Cotxes venuts entre gener i octubre (2009-19)

Cotxes venuts entre gener i octubre (2009-19) / GREMI DEL MOTOR

Motos venudes entre gener i octubre (2009-19)

Motos venudes entre gener i octubre (2009-19) / GREMI DEL MOTORBaixen els cotxes, pugen les motos

Mentre les matriculacions de cotxes cauen, els vehicles a dues rodes experimenten una tendència oposada, segons les dades del Gre

mi del Motor. Les 786 vendes de motocicletes i ciclomotors a Sabadell fins a octubre ja superen en un 11% els registres de l’any anterior. Una dinàmica similar s’ha produït al Vallès, on s’ha arribat a les 3.967 matriculacions (+3,5%), arribant a les xifres d’abans de la crisi. La practicitat i el menor impacte sobre el medi ambient, entre els motius més destacats. Són l’altra cara del motor, juntament amb el cotxe 100% elèctric, que a poc a poc treu el cap i apunta cap al futur. Encara, però, amb una petita quota del mercat vallesà: l’1,3%.

Comentaris
To Top