Ciutat

El Taulí dispensarà el nou tractament preventiu del VIH, la PrEP, a partir d’aquest mes de desembre

A partir d’aquest mes de desembre l’Hospital Parc Taulí començarà a dispensar el nou tractament preventiu del VIH, la profilaxi preexposició (PrEP). El departament de Salut de la Generalitat ha autoritzat recentment l’hospital sabadellenc a fer-ho juntament amb les altres 18 unitats funcionals de VIH-SIDA de tot Catalunya.

Una prova per detectar el VIH / VICTÒRIA ROVIRA

L’aprovació és força recent, pràcticament coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida el passat 1 de desembre. En els darrers dies s’han fet les reunions per preparar l’entrada d’aquest nou producte al centre hospitalari i la idea és començar a prescriure’l abans de Nadal. Es preveu que el prenguin entre 40 i 50 usuaris que ja s’estan tractant al Taulí. La PrEP és una única pastilla i el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí, el doctor Manuel Cervantes, explica que servirà per a tots aquells col·lectius més propensos a tenir la infecció. “La gent que té molt risc, si la pren, no contagia, i està demostrat amb tots els escenaris on s’ha provat”, explica Cervantes, que apunta que s’ha demostrat que aquesta pastilla no és efectiva al 100%, però redueix entre el 80% i el 90% el risc d’infectar-se. La prescriuran a homes que tenen determinades pràctiques sexuals de risc sense fer servir el preservatiu, o que tenen moltes relacions continuades amb grups d’homes, i també la podran rebre treballadores sexuals.

La PrEP és un medicament que fins ara no formava part del servei públic de salut espanyol, i fora d’ell podia costar 300 euros al mes per pacient i ara costarà 25 euros, que assumirà l’administració. Però això no vol dir que la gent no l’obtingués abans per altres vies com Internet. “Sorprenentment, amb una fiabilitat alta”, apunta el doctor, que explica que “s’han controlat lots que es venen per Internet i és veritat que eren el que deien, una pastilla efectiva. Però és veritat que el normal no ha de ser això”.

Pel director d’Actuavallès, Alberto Capitán, entitat que treballa amb persones que tenen VIH o la sida, l’entrada de la PrEP és una bona notícia. “Per fi!”, exclama. Capitán creu que serà una bona eina preventiva en alguns casos, però recorda que “s’ha de determinar molt que realment és una persona que té una exposició molt alta al VIH i durant un període de temps curt”, perquè no creu que sigui la millor opció a llarg termini.

Prevenció

El doctor Manuel Cervantes explica que en els últims anys s’havia estancat el nombre de persones que tenien el VIH o la sida, és a dir, que les xifres d’infeccions no baixaven, perquè hi havia un cert relaxament en la prevenció de les relacions sexuals de risc i el consum de drogues –causa minoritària d’infeccions actualment–. Hi coincideix Alberto Capitán, que manté que “hi ha un repunt d’altres malalties infeccioses” en un moment en què “s’està aconseguint estabilitzar l’epidèmia de la sida, estem en uns 650 casos nous a Catalunya l’any passat”. Cervantes afegeix que “la sida fa uns anys ens espantava molt, es van reduir les pràctiques de més risc, i com que ara no mata i el tractament va molt bé, la por s’ha perdut i estan tornant a pujar les malalties de transmissió sexual”, infeccions com les hepatitis, la sífilis, la gonorrea, la clamídia.

Ell creu que cal incidir en la prevenció, i si els mètodes que s’han fet servir fins ara no han estat suficients, buscar-ne d’altres, motiu pel qual veu amb bons ulls l’entrada de la PrEP. L’especialista del Taulí aposta perquè “hem de fer més revisions per diagnosticar ràpidament aquestes malalties i que deixin de contagiar. I hem de fer que la gent prengui les mesures de prevenció suficients per reduir aquestes malalties”. I continuar fent ús del preservatiu encara que hagi aparegut la PrEP com a principal mètode anticontagi. Els dos experts consultats també remarquen que els avenços científics han aconseguit que les persones tractades no transmetin el virus.

Anualment, l’àrea de VIH-SIDA del Taulí tracta 950 pacients i l’any 2018 es van detectar 25 casos nous.

Comentaris
To Top