Publicitat
Ciutat

“El lector ha de ser el centre de l’estratègia”

La redacció del Diari de Sabadell es va traslladar aquest dissabte passat a la Masia de Can Calopa, a Collserola, per reflexionar sobre periodisme i mitjans de comunicació, amb la participació dels periodistes i consultors Ismael Nafría i Toni Piqué, i celebrar el tancament de l’any i el Nadal. Des de la disrupció d’Internet, que va fer possible produir i distribuir continguts massivament a un cost ridícul, i molt especialment des de la crisi financera mundial de finals dels anys 2000, els mitjans de comunicació tradicionals han estat sotmesos a una autèntica revolució, de la qual molt pocs han aconseguit sortir victoriosos. La crisi del periodisme és, sobretot, una crisi de model de negoci dels mitjans, fonamentat tradicionalment en la venda d’una publicitat que ha derivat en gran manera als grans operadors d’Internet.

Ismael Nafría, durant la seva intervenció a Can Calopa / D.S.

Un dels grans referents en aquest nou escenari és el diari nord-americà The New York Times, i Ismael Nafría, autor de La revolución de The New York Times, és un dels principals coneixedors de les claus del seu èxit. Durant la seva xerrada, Nafría va exposar les 10 conclusions del seu estudi, i va obrir el debat per estudiar-ne l’aplicació a la premsa local. L’objectiu és col·locar el lector al centre de tota l’estratègia: “El gran repte és fer un periodisme imprescindible”, cal que els continguts aportin prou valor perquè els lectors i usuaris es converteixin en la principal font d’ingressos. Per a això, i especialment en premsa local, va sentenciar Nafría, cal conèixer molt bé els lectors, “gairebé un a un”, i tenir-hi una relació directa per poder aportar-los més valor a cadascun.

Per la seva banda, Toni Piqué, periodista i consultor amb amplíssima experiència, actualment professor a la Universitat Pompeu Fabra i cofundador del digital elnacional.cat, va centrar la seva reflexió en la gestió editorial de les redaccions digitals. En aquest àmbit, Piqué va explicar el model d’elnacional.cat i la convivència de diferents verticals de continguts, com En Blau i El Caso, amb la informació política pura. Per Piqué, les claus del futur dels mitjans s’expliquen amb una cita de Karl von Clausewitz, general prussià: “La tradició és el pitjor enemic del comandant”.

Publicitat
Comentaris
To Top