JOSEP MERCADÉ

Un Nadal en moviment

[Per Josep Mercadé, periodista]

El Nadal us deixa indiferents o bé esteu atrapats per aquest esperit d’amistat, alegria i d’una certa melangia? Fugiu del consumisme que en aquestes dates entra per les venes o lluiteu per no caure en un munt de temptacions? D’una manera o de l’altra aquestes són dates que no deixen indiferent ningú i conviden a la reflexió.

Anem per parts. La situació econòmica no està per llençar coets. Sembla que vivim en un miratge que ens allunya d’una realitat més aviat crua. Només cal veure els indicadors de Càritas sobre la precarietat i la cronificació de la pobresa. S’han incrementat més d’un 17% les persones que, tot i treballar, necessiten ajuda. Les dades de l’atur no són tan bones com els mesos anteriors, la qual cosa contradiu aquells que volen fer creure que les coses van molt bé.

En aquestes dates se’ns mostra un panorama amb un consumisme desfermat. La finalitat és fer rutllar una estructura comercial que es troba en ple procés de canvi. Els hàbits de consum de la població s’estan modificant. El comerç es veu abocat a cercar noves vies i canals per donar sortida als productes que es fabriquen.

“En aquestes dates se’ns mostra un panorama amb un consumisme desfermat”.

Per una altra part, molt lligat a tot això, malgrat el pessimisme de la cimera sobre el canvi climàtic, aquest Nadal segur que el nivell de consciència sobre la necessitat de no malbaratar els recursos del planeta haurà augmentat. El missatge és clar, si no som sostenibles, la situació es farà insostenible. Els avisos s’han convertit en realitats ben tangibles sobre els canvis en matèria climàtica.

Davant de tot això, l’economia circular pren forma per combatre aquest malbaratament de recursos tan gran. No és fàcil trobar aquesta alternativa al model productiu tradicional capaç de mantenir nivells d’ocupació, generació de riquesa i respecte al medi ambient.

I deixo per al final la situació política. Aquest Nadal sembla que les coses es mouen. La sentència europea de la setmana passada va desfermar l’eufòria entre la parròquia indepe, mentre que la resta entrava en un cert estat de xoc. Passats uns dies, les coses es van ressituant. La llibertat sota fiança del sabadellenc Xavi Duch, un dels detinguts el 23 de setembre acusat de terrorisme, rebut amb gran eufòria diumenge a la plaça de Sant Roc, no és un fet casual.

El que també es mou és l’acord per investir Pedro Sánchez. Fins i tot és possible que els Reis portin un nou president de govern a Espanya de la mà d’un partit republicà. L’esperit nadalenc s’escampa.

Comentaris
To Top