Oci i cultura

El Rodal, com un ‘colmado’ d’antuvi amb l’horta vallesana

/ LLUÍS FRANCO

Entrar a la cooperativa El Rodal és com fer-ho en una petita càpsula del temps. I és que ben bé podria semblar una botiga de queviures del segle XX. I com és? Per alguns dels hàbits que encara mantenen, tal com no despatxar bosses de plàstic: els socis venen a comprar amb el cistell de palla o vímet, tal com s’hi anava a plaça en temps passats. I com si fóssim a una xifoneria, s’hi amunteguen les capses amb ampolles de plàstic retornable, en aquest cas de llet i aigua amb gas. El plàstic? Aquí és un empestat.

Som al local d’El Rodal, “una cooperativa de socis nascuda a principis del 2018 i que el maig d’aquell any ja vam obrir com a agrobotiga”, explica Còmic, un dels voluntaris que despatxa habitualment al taulell. Tot i que el boom de l’agroecologia ha vingut de la mà en els darrers anys del model de cistella de verdures, en aquest local hi ha (quasi) de tot. Ara bé, amb certificació ecològica. I en general, produït no gaire lluny de Sabadell. 

“Actualment som 129 famílies les que s’alimenten setmanalment amb El Rodal”, explica Laura Vicenç, una de les dues treballadores (a mitja jornada) de la cooperativa. Com que la llar mitjana està formada a Catalunya per 2,47 membres, la cooperativa alimenta uns 320 sabadellencs. I va a l’alça, sostingudament. “Hi ha de tot: des de la gent que es preocupa per menjar aliments saludables i que tinguin la certificació eco, a la que posa més el focus en el fet que sigui de proximitat i pagui correctament al pagès”, explica Vicenç. El seu company Còmic afegeix: “Nosaltres no negociem a la baixa amb els pagesos, els paguem el que toca. I a més, els donem seguretat, ja que garantim una demanda continuada”.

El Rodal també és un espai de socialització i reflexió política / LLUÍS FRANCO

Les verdures provenen –especialment– de la pagesia del Vallès Occidental i Oriental. Els formatges són de Cleda, entre altres. El pa i dolços són del Forn Fleca i el Pa de Niko. Els productors de carn es troben al Solsonès (porc i pollastre), a Gallifa (vedella) i Terrassa (xai). I com no, s’hi poden trobar llegums cuits del Parc Agrari del Vallès i molts altres menjars de km0.

Cosmètica i neteja de km0

Una de les tendències més actuals en el món de la producció ecològica és el de la cosmètica i els productes de neteja. En el primer cas, es poden trobar productors amb molta sortida com Lilà i Giura (de Girona). També cal destacar Nadiva, que fan sabons amb oli d’avellana del Vallès. I Matarrània (com el nom indica, de la zona del Matarranya), amb oli d’oliva.  També hi ha cremes de Natur Cosmètica, empresa de Terrassa. Un producte que té molta sortida és el xampú sòlid, que no necessita envàs de plàstic, ja que va en pastilla. També té molt ús el raspall de dents de bambú (un material compostable) i el desodorant de barra en envàs de cartró. 

Envasos de vidre retornables

Un dels factors clau en la distribució alimentària ecològica és la reducció de residus. Per aquest motiu, l’Agrobotiga El Rodal distribueix la llet fresca de Lletona en ampolles de vidre reutilitzables. 

Més sorprenent és la venda de garrafes d’aigua de vidre (5 litres), amb la forma de les antigues ceps de vi i el seu envàs protector exterior. També és retornable l’ampolla del Vichy Català (que ja no es comercialitza als supermercats en format de vidre). A més, els gels de dutxa i productes de neteja líquids també es venen a granel, tot omplint amb la quantitat desitjada una ampolla retornable. 

Vi de nous: xarrup de sobretaula

El món dels espirituosos catalans és prolífic. Avui ens aturarem en dues begudes que es poden trobar a El Rodal. El primer és el vi de nous, una beguda densa i molt gustosa. El segon, el vi d’aranyons (en euskera, patxaran). Tot i que els podeu fer a casa vostra (similar a la ratafia), sempre els podreu adquirir embotellats.  

Els envasos de la llet són de vidre retornables / LLUÍS FRANCO

Agrobotiga El Rodal / Carrer Unió, 46 / Horari: dm i dv de 17 h a 20.30 h, dc i dj de 10 h a 13.30 h i de 17 h a 20.30 h i ds de 9.30 h a 13.30 h / Tel: 611 66 29 90  

Comentaris
To Top