Publicitat
JOSEP MERCADÉ

Petits grans gestos

Per Josep Mercadé, periodista

Tots ens sentim interpel·lats quan ens parlen de canvi climàtic i d’emergència climàtica. Compartim aquesta inquietud pels efectes que ja està tenint l’escalfament del planeta. Ens preguntem què podem fer, però no sabem gaire com traduir en fets el nivell de consciència que, afortunadament, està augmentant. Per això, iniciatives com la Festa de l’Arbre són d’aquelles que fan pòsit i donen sentit a aquest despertar ecologista d’alguns i perpetua la forma de fer de molts altres que ja fa temps que han desenvolupat aquest sentiment de protecció de la natura.

No és casual que la Festa de l’Arbre hagi arribat aquest any a la seva 13a edició. L’èxit se l’ha guanyat a pols la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell que, juntament amb l’esplai La Ganyota de la mateixa UES i l’Ajuntament, organitza aquesta trobada anyal al Parc Agrari de Sabadell. Iniciatives com aquesta són petits grans gestos en un moment en què sobretot cal la col·laboració de tothom.

L’edició d’aquest any ha coincidit amb les jornades de recuperació del Bosc de Can Deu que l’Espai Natura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell ha organitzat també aquest mes de febrer. Són dues oportunitats per sumar complicitats. A Can Deu, per contribuir a la recuperació d’un espai natural que va rebre una ferida de mort durant el temporal de vent del fatídic 9 de desembre del 2014. Al Parc Agrari, per consolidar un espai que ha de reduir l’agressivitat de vies com l’autopista C-58 i preservar els pocs espais agrícoles que queden a la plana vallesana.

Mentre fem consciència sobre la preservació del nostre reduït entorn natural, s’acaba de presentar el Pla Específic de Mobilitat al Vallès. Un instrument de la Generalitat que haurà de pagar el Ministerio de Fomento. Sense que s’esborri de la memòria el polèmic Quart Cinturó, que l’Estat mai ha deixat de mantenir actiu, el nou pla ha costat Déu i ajuda a ser redactat. El document marca un horitzó d’aquí al 2026 amb una clara aposta per la millora del transport públic.

El fet d’optar més per la connectivitat entre Sabadell i Terrassa, a través de la futura ronda del Vallès, i no tant per arribar fins a Granollers sembla una opció una mica més realista. Hi ha qui veu la nova i controvertida via com una oportunitat, però també hi ha qui la considera com una forma de trinxar encara més el territori vallesà. Davant d’això, caldrà seguir fent petits grans gestos per evitar una degradació irreversible de la nostra comarca.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top