BARBERÀ

L’institut de Barberà que ha convertit la cultura popular en una assignatura

Alumnes de 1r d’ESO de l’institut La Romànica durant la classe de cultura popular / G. PLANS

Sona el timbre, agut. Última hora abans del cap de setmana. Una quinzena llarga d’alumnes, en comptes d’apunts, calculadores o llibres, carreguen bastons. “Començarem amb el Gegant del Pi!”, avança l’Adrià, el professor de l’assignatura, que endreça els estudiants de 1r d’ESO i els dicta el ritme a través d’una cantarella. Els adolescents arrenquen a ballar.

L’institut La Romànica de Barberà del Vallès és el primer centre educatiu de Catalunya que ha inclòs la cultura popular com a assignatura curricular. Es tracta d’un cas únic. Des d’aquest curs, més d’una seixantena d’alumnes de 1r i 2n d’ESO l’han pogut escollir com una optativa. I ha tingut tanta demanda entre els estudiants que, malauradament, no hi ha hagut plaça per a tothom. De fet, el Departament de Cultura de la Generalitat ja s’hi ha interessat i, molt probablement, aquest projecte educatiu s’exportarà com a prova pilot a altres instituts el pròxim any escolar. Durant l’estiu, per tant, es farien cursos de formació reconeguts pel departament d’Educació per a professorat.

“L’Adrià, que ve d’aquest món, va proposar la idea d’incorporar la cultura popular com una assignatura més, i ens va semblar molt bona. Però no ens encaixava amb els horaris de l’institut. Així doncs, en hores de pati i a les tardes, fins als vespres, fora d’horari lectiu, ell va aconseguir que un gruix important de nens de 1r, 2n i 3r d’ESO estiguessin engrescats per començar a practicar l’activitat”, explica Gemma Truyols, cap d’estudis del centre. Gràcies a això, que va passar fa tres anys, es va aconseguir formar la Colla Bastonera Les Romanes, integrada a l’institut. La formació ja ha participat en festes arreu de Catalunya.

Però el pas a convertir, finalment, la cultura popular en una assignatura curricular es va materialitzar a l’inici d’aquest any escolar, en els dos primers cursos de secundària, que ja han començat a aprendre el Ball de Bastons o el Ball de Pastorets i que, al tercer trimestre, provaran amb el Ball de Gitanes. I no només això: la música tradicional catalana s’ha colat al centre i a les aules es pot aprendre a tocar el flabiol i el tamborí.

“Sempre he tingut clar que la cultura popular ha de jugar un paper a dins de les aules. Es treballen una sèrie de valors amb molta intensitat. Ens ajuda que l’alumnat desenvolupi la companyonia, el treball en equip, saber explicar, entendre, empatitzar amb els altres…”, enumera Adrià Ortiz, l’impulsor d’aquest projecte i president de la Coordinadora de Bastons de Catalunya. Curiosament, és també el professor de matemàtiques de l’institut La Romànica de Barberà del Vallès.

Alumnes de lInstitut la Romànica de Barberà del Vallès / G.PLANS

Una classe més unida

Després de les primeres classes de cultura popular, l’institut va rebre trucades d’alguns pares. “Una tutora va venir a reunir-se amb nosaltres per dir-nos que, des que havíem començat les activitats de cultura popular, l’actitud de tot el seu grup havia canviat cap a millor. Fins i tot, algunes famílies es van posar en contacte amb el centre per dir-nos que l’actitud a casa també havia millorat”, explica Ortiz.

El fet que l’assignatura sigui optativa i barregi alumnes de les diferents línies del mateix curs ha ajudat molt a crear amistats. Hi ha alumnes que no s’haurien conegut mai i ara queden per assajar.

“Ha millorat la relació amb alguns companys amb qui abans no parlava gaire”, explica l’Andrea, de 1r d’ESO

“M’agrada l’activitat perquè t’ajuda a distreure’t de tot. A més, ha millorat la relació amb alguns companys amb qui abans no parlava gaire”, explica l’Andrea, de 1r d’ESO, que ha escollit l’assignatura optativa. La Rihab, companya de classe que ha estat per arreu de Catalunya per participar en festes de colles bastoneres, li dona la raó: “Es coneix molta gent!”.

La cap d’estudis del centre, que ajuda l’Adrià amb les classes, és testimoni del que suposa pedagògicament l’assignatura per a alguns adolescents. “Hi ha tres o quatre nanos que són disruptius a l’aula, que sempre veus que els han fet fora. En canvi, aquí participen i aporten idees molt bones”, ressalta Truyols. “Alguna noia no acaba de trobar el seu lloc a classe, i aquí es relaciona amb els companys”, afegeix Gemma Truyols.

La coordinadora del centre entra per preguntar a la Gemma si dos alumnes nous podrien apuntar-se a l’assignatura, ja que seria una manera d’integrar-se ràpidament. De fons, els alumnes de La Romànica fan repicar bastons i l’Adrià els dona ordres, cantussejant: “Mig creuat! Mig creuat! Mig creuat a terra, i ara s’ha acabat el ball!”.

Comentaris
To Top