GLÒRIA LLOBET

Sense diversió, no hi ha revolució

[Per Glòria Llobet, regidora d’Esquerra Republicana]

Quan parlem d’oci, de seguida ens ve al cap la imatge de discoteques o bars, imatge que hem normalitzat perquè associem l’oci amb un consumisme molt determinat. Aquest imaginari no és innocent. Ens l’ha imposat l’adultocentrisme, que ens estigmatitza com a joves, potser per fer-nos semblar irresponsables i poder fer-nos sentir culpables dels greus problemes que tenim. I dels quals som, sens dubte, víctimes i no culpables: no ens esforcem prou a trobar feina, ens estimem més viure a casa dels pares, no respectem compromisos…

Per a mi, l’oci va més enllà de la festa nocturna dels dissabtes: és i ha de ser un dels pilars essencials d’una societat republicana. La perspectiva feminista de posar la vida al centre a través del reconeixement del treball reproductiu i de cures significa, en part, reivindicar el nostre temps lliure. Hem de superar la concepció de l’oci com una cosa de segona categoria: aquella franja horària de la nostra vida que no passem treballant o estudiant. Els poders públics hem de ser els primers a adonar-nos d’aquesta jerarquització, i hem de començar a fer polítiques valentes que protegeixin i promoguin el dret a l’oci.

L’oci ha de ser al centre del debat públic perquè és peça central per crear una ciutadania empoderada, crítica, formada. Alhora, si volem construir la República de tothom, aquest oci ha de ser inclusiu i no deixar ningú enrere. Per exemple, recentment hem viscut, a la discoteca Waka Sabadell, episodis de discriminació a joves de la nostra ciutat, actituds masclistes i racistes que diverses persones hi han patit emparant-se en el dret a admissió d’aquesta discoteca, que es troba al terme municipal de Sant Quirze del Vallès.

Aquestes conductes reiterades són la raó per la qual hem de ser valents i obrir el debat sobre el model d’oci de la nostra ciutat. Per aquest motiu, Esquerra Republicana i el Jovent Republicà de Sabadell, conjuntament amb la Crida per Sabadell, presentem una moció al pròxim ple de l’Ajuntament, que tindrà lloc aquest dimarts, per posar aquest debat a l’agenda de la ciutat.

Com a Ajuntament tenim la responsabilitat d’empoderar els veïns i veïnes, i, en aquest cas, especialment els joves, per tal de trobar alternatives a l’oci existent a Sabadell.

Només promovent la participació ciutadana serem capaços de teixir un model d’oci amb oferta diversa, de qualitat i inclusiva. No ens podem permetre les reiterades vulneracions dels drets dels nostres veïns i veïnes. Negar l’oci i la festa als joves pel seu origen, aspecte, gènere o orientació sexual és racisme, masclisme, classisme i un atac als drets de totes.

Construir el Sabadell republicà només serà possible si considerem l’oci com un dret essencial de tota la ciutadania i una peça clau per a l’empoderament de la societat.

Nota de l’editor: El D.S. obre les seves pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publicaran segons ordre d’arribada i de forma equitativa.

Comentaris
To Top