Vallès

El Tribunal de Comptes Europeu lamenta els “sobrecostos” del carril bus-VAO de la C-58

Imatge d’arxiu del carril bus-VAO, entre Ripollet i Barcelona / CEDIDA

El Tribunal de Comptes Europeu lamenta els “retards i sobrecostos” en la construcció a Barcelona del carril bus-VAO de l’autopista C-58, al qual Brussel·les aportava 39 milions d’euros. Els auditors creuen que aquest projecte no ha complert el seu objectiu perquè no ha incentivat prou l’ús del transport públic o compartir el vehicle privat.

“L’ús del carril no és tan alt com s’esperava”, assegura Enrico Grassi, un dels experts implicat en l’estudi. També alerta dels problemes de finançament al transport públic i les “limitades” opcions per anar en bicicleta.

Segons aquesta institució, els diners que rep la xarxa de les autoritats per al seu funcionament s’ha reduït a la meitat en 10 anys, malgrat que els seus costos s’han duplicat en els darrers 15 anys. “Calen més esforços en aquest sentit”, defensa Iliana Ivanova, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l’informe.

Aquestes conclusions s’emmarquen en una anàlisi del Tribunal de Comptes sobre diversos projectes finançats amb fons europeus per contribuir a una mobilitat sostenible a les ciutats de la UE. Els diners comunitaris només van destinats a implantar noves infraestructures o plans, però no a mantenir les seves operacions, una responsabilitat en mans de les autoritats estatals i locals.

Grassi posa en dubte la construcció d’un carril reservat per a autobusos i vehicles d’alta ocupació a la carretera C-58 assegurant que amb la creació d’un tercer carril s’augmenta l’espai per als cotxes, el que pot afavorir que es continuï utilitzant aquest vehicle.

En canvi, Grassi opina que podria haver sigut més adient utilitzar un dels dos carrils ja existents per als busos i vehicles d’alta ocupació per “incentivar” l’ocupació als cotxes o l’ús del transport públic.

Comentaris
To Top