Ciutat

País Viu: el projecte per evitar el despoblament de les àrees rurals de Catalunya

Setcases, al Ripollès, es podria veure beneficiat en un futur per aquest projecte / ALBERT SEGURA

El govern de la Generalitat es troba en ple procés per implementar el seu nou projecte per recosir Catalunya, batejat amb el nom de País Viu. Consisteix en una estratègia per treballar de la mà del territori per evitar el despoblament i l’envelliment del món rural, així com la concentració de persones a les metròpolis. La iniciativa arriba just en un moment en què es vol revertir que la població marxi de localitats que han quedat d’una manera o altra apartades dels processos d’inversió en aspectes bàsics, com ara infraestructures viàries, ferroviàries o de comunicació.

“Volem generar una estratègia que doti de les eines necessàries a cadascun dels territoris perquè tothom pugui desenvolupar el seu projecte de vida allà on ha nascut i no hagi de marxar”, assenyala la consellera portaveu del govern, Meritxell Budó, en una entrevista a un grup de mitjans de comunicació, en què hi ha participat el Diari de Sabadell. L’executiu assenyala que, dades en mà, han analitzat com el país està patint un despoblament important en determinades comarques, on s’ha accentuat l’envelliment de la mitjana de la població. “Això genera conseqüències com el tancament d’escoles o centres hospitalaris”, destaca Budó.

Meritxell Budó, durant l’entrevista amb el Diari de Sabadell i altres mitjans / RUBÉN MORENO

Així, el projecte passa per revertir aquesta situació, no amb mesures pensades des d’un despatx de Barcelona, sinó conjuntament amb el territori, a través d’ajuntaments, agents socials o econòmica, i amb un paper destacat d’ens com els consells comarcals, sempre de la mà de la societat civil. Ara per ara, el projecte ha arrencat a Terra Alta, Ribera d’Ebre, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, i s’està començant a posar fil a l’agulla al Priorat i el Berguedà. “A les primeres comarques tot just hem constituït les comissions interdepartamentals, ja que des del govern entenem que no només s’ha d’implicar el Departament de Presidència, sinó que tots els departaments, de forma transversal i coordinats des de presidència, han de poder interactuar des del territori”, assenyala Budó.

Els aspectes in incidir

La previsió és fer incidència en tot allò que apunti el territori, com ara la connectivitat per a poder desenvolupar negocis amb un aspecte destacat com ho és la fibra òptica. En aquest moment encara hi ha 13 capitals de comarca que no tenen aquest tipus de connexió, motiu pel qual es preveu que aquest 2020 totes elles en disposin, i que al 2023 tots els municipis de més de 50.000 habitants també en tinguin.

Meritxell Budó, durant l’entrevista / RUBÉN MORENO

“Hem trobat casos de persones que volen muntar un turisme rural i no poden perquè avui en dia les reserves arriben totes via on-line”, destaca Budó. Per aquest motiu, la Generalitat compta amb un pressupost de 45 milions d’euros destinats a la implementació de fibra òptica a tot el territori.

I el Vallès?

Ara per ara, és possible que el projecte s’ampliï a zones del territori més proper a l’arc metropolità, tot i que inicialment s’ha començat a treballar en aquells espais més desfavorits i de l’entorn rural. Espais com Sabadell, però, els municipis del Vallès “en aquest moment no estan contemplats com a prioritat”, segons Budó.

L’objectiu principal passa evitar el despoblament en les zones més afectades, de manera que en aquesta primera fase no es treballaria en municipis de l’entorn de Sabadell, ni tampoc de la resta del Vallès.

Comentaris
To Top