Ciutat

Els sectors socials vulnerables, davant el confinament: “Si no sortim, no mengem”

Com es pot confinar una persona sense sostre? O els ferrovellers, les persones que viuen de la caritat o les que deambulen pels carrers venent per sobreviure? Tots ells comparteixen un element comú: viuen “dia a dia” del carrer i no poden allargar més el confinament.

Així ho asseguren diferents col·lectius en risc d’exclusió social davant l’amenaça que els suposa la crisi del coronavirus. “Si no sortim al carrer, no mengem”, explica M. S., que guanya entre 10 i 15 euros cada dia recollint ferralla. Com ell, altres persones alerten que si no reben suport de les administracions, hauran de trencar amb el confinament. “Autònoms, treballadors assegurats… uns dies poden sobreviure, què passa amb nosaltres?”, lamenta L. H., una dona que ven roba interior al carrer.

El president de l’Associació Gitana de Sabadell, Manuel Heredia, denuncia que “hi ha famílies que no poden esperar més temps”. També critica que els “serveis socials de Sabadell no estan donant respostes immediates”.

Solidaritat

Una membre de Colors del Món –una entitat sabadellenca que atén unes vint persones africanes que es dediquen a recollir ferralla– explica que els nois estan complint amb l’ordre de quedar-se a casa. Però “és complicat, han de pagar el lloguer, menjar i enviar diners al seu país”, lamenta. El risc que corren aquests joves, per no tenir els papers en regla, és doble: multa i una ordre d’expulsió.

L’entitat ja ha posat fil a l’agulla i ha impulsat una campanya de micromecenatge d’un euro al mes per poder comprar lots de productes d’alimentació i higiene. “És l’única forma d’evitar que surtin al carrer”, apunta aquesta mateixa font.

Una senyora demanant caritat a Sabadell dilluns, en ple estat d’alarma / Victòria Rovira

A Càritas Sabadell es continua atenent amb normalitat les persones sense sostre. Bé, amb relativa normalitat. “Perquè no hi hagi concentracions de persones, oferim els esmorzars a peu de carrer”, explica Joan Saborido, representant de Càritas Sabadell. El centre, ubicat al carrer de Duran i Sors, també permet l’accés a les dutxes a grups reduïts de persones.

De la mateixa manera, Creu Roja, Rebost Solidari i l’Ajuntament han activat un dispositiu per distribuir els lots d’alimentació a usuaris del Rebost a Fira Sabadell. Aquests lots estan destinats als usuaris habituals del Rebost Solidari, als quals s’assignarà una hora per recollir els lots i evitar aglomeracions.

Xecs i allotjament temporal

També es preveu una ajuda per als infants que disposen de beques menjador. Segons l’Ajuntament, es distribuiran xecs o targetes moneder a les famílies que estiguin en situació de més vulnerabilitat quan es rebin les targetes anunciades per la Generalitat.

Segons confirmen fonts de l’Ajuntament de Sabadell, s’està buscant un espai per habilitar un allotjament temporal, tenint en compte les mesures de prevenció que cal preveure. Hi ha alguna opció que es podria concretar en les properes hores, però de moment no podem ampliar més dades.

Un total de 5.353 targetes moneder per als més vulnerables a Sabadell

Comentaris
To Top