Publicitat
Opinió

Obrint camins

[Pep Marès, mediador i comunicador cultural]

Teatre Principal, El Ciervo teatre, Sala Miguel Hernández, Teatre del Sol, Centre Sant Vicenç, Museu d’art, Museu d’Història de la ciutat, Espai Cultura de la Fundació Caixa Sabadell, els centres cívics (Ca n’Oriac, Can Llong Castellarnau, Can Puiggener, Can Rull, Dr. Josep M. Plans, El Poblenou, Gràcia, La Creu Alta-Cal Balsach, La Creu de Barberà, La Concòrdia, Sant Oleguer, Torre-romeu), les biblioteques municipals (Vapor Badia, Nord, Sud, Ponent, Safareigs i Can Puiggener), L’Estruch Fàbrica de Creació de les Arts, Cava Urpí, Espai d’Arts Escèniques Songi Kune, Teatre Arlequí, Teatre Sant Vicenç, Auditori Pere Quart, La capella, El Teler, Impaktes Visuals, Acadèmia de les Belles Arts, Cinemes Imperial…

Joventut de la Faràndula, Acadèmia Catòlica de Sabadell, Agrupació Cultural Folklòrica Sabadell Sardanista, Agrupació de Pessebristes de Sabadell, La Sèpia verda, Amics de l’Art de Sabadell, Associació Cultural Pakistanès Umeed-E-Catalunya, Pura Ceba, Associació Africana de Sabadell, Associació Artística Acció, Associació Cultural Encaix, Comissió 100 anys de la Colla de Sabadell, Fundació Bosch i Cardellach, els Castellers de Sabadell, les Bruixes del Nord, els Diables de la Creu Alta, la Colla Gegantera de Gràcia, les Joventuts Musicals… i fins a més de 400 entitats culturals registrades a Sabadell.

S’ajorna el Festival de Cinema de Terror de Sabadell, se suspenen els vermuts musicals d’El Teler i les seves jam sessions del dijous, se suspèn el teatre musical, les representacions d’El Préssec Gegant, programació de la Cava Urpí, el circ La punta de mi nariz, els d’espectacles de dansa Around the World o Press Play, el concert Sweet Melody of Night, les obres de teatre Ma Solitude et Moi, Jerusalem, i així fins a més de 200 activitats cultuals que hi havia programades a Sabadell aquest mes de març, per no parlar de suspensió de la jornada de Sant Jordi. Segur que no hi ha vida cultural a Sabadell?

Calia – i cal – evitar una ràpida propagació del coronavirus, per això les mesures han afectat també el món de la cultura en l’àmbit local i nacional, és per això que primer de forma voluntària, per prevenir, i després per llei hi ha hagut un tancament de tots els equipaments públics i privats: teatres, museus, biblioteques, centres culturals… Això ha suposat l’ajornament, en alguns casos, o la suspensió definitiva de presentacions de llibres, projeccions cinematogràfiques, inauguracions de festivals o d’exposicions i espectacles teatrals… la llista d’activitats i propostes culturals suspeses o posposades de ben segur que supera la desena de milers arreu de Catalunya i de centenars a Sabadell. Espais tancats, entitats treballant en intern o en línia, programació cultural cancel·lada o posposada.

Aquest és el panorama que deixava en primera instància el coronavirus. Malgrat tot, a Sabadell i arreu del país ja han començat a sorgir alternatives i propostes i reptes al voltant de la cultura: ofertes de lectura en línia, teatre en línia i, fins i tot, visites virtuals a museus, concerts i festivals de música! La cultura és viva, la cultura s’adapta, i ara més que mai, la cultura és necessària. Com l’amic Roger (company de Pura Ceba, LANAUVA i altres coses que no esmento), penso que això també serà un cop dur per al sempre feble sector cultural, però ja hi estem acostumats. Alhora, la crisi del coronavirus ens permet repensar-nos, consolidar nous formats i articular noves oportunitats. La cultura és imparable, la cultura sempre s’obre camí.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
Publicitat
To Top