Ciutat

Alerta ecologista: “La baixada de la contaminació serà flor d’un dia si seguim igual quan s’aixequi el confinament”

Estampa del carrer de Zurbano, congestionada de vehicles, aquest febrer / LLUÍS FRANCO

La principal entitat ecologista de la ciutat, l’ADENC, mostra més aviat escepticisme davant les dades de la caiguda de la contaminació de l’aire (a causa de la disminució de la circulació de cotxes en un 64% a Sabadell). “Evidentment és una bona notícia, però probablement serà flor d’un dia si seguim igual quan s’aixequi el confinament”, diu el president de l’entitat, Joan Cuscó. “No servirà per aprendre, sinó que quan sortim de la crisi sanitària, tothom voldrà recuperar el creixement econòmic desmesurat”, preveu Cuscó.

De forma que quan s’aixequi el confinament, tornaran els cotxes i –en conseqüència– els fums i la pol·lució a l’aire que respirem. “Tant de bo serveixi per reflexionar sobre l’efecte positiu del teletreball, ja que evita una mobilitat innecessària i les seves emissions”, diu Cuscó. La disminució del trànsit de mercaderies en l’àmbit internacional (i, per tant, la disminució del petroli), així com la disminució dels viatges motoritzats dins ciutat (substituint-los per l’ús de la bicicleta o transport públic), són altres de les mesures principals que reduirien notòriament les emissions contaminants.    

Pel que fa al cas concret de Sabadell, Cuscó apunta cap al Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que justament ara està en període d’exposició pública i introducció d’al·legacions, com un dels elements que podria servir per fer polítiques de transport encaminades cap a un escenari de reducció d’emissions. Culminar les obres del Quart Cinturó és un dels altres elements que podria incrementar les emissions, apunta Cuscó.  

Imatge d’arxiu d’una sortida revindicativa de l’ADENC, amb Joan Cuscó oferint explicacions als participants / ÓSCAR ESPINOSA

“Haurem de prendre mesures molt més contundents”

Una línia similar a la que expressa el geògraf Maties Serracant, corredactor de múltiples plans de mobilitat, qui apunta contundent: “Quan reprenguem la vida al carrer, haurem de prendre mesures molt més contundents, si volem mantenir una certa baixada dels paràmetres de contaminació”. Però el repte continua sent el mateix: desacoblar el creixement econòmic del creixement de la mobilitat i el consum energètic (ergo de les emissions).  

L’exalcalde també apunta cap al Pla Específic de Mobilitat del Vallès com un element a disputar, per tal d’orientar el model territorial d’una altra manera. I també el mateix Pla de Mobilitat de Sabadell, en fase d’elaboració: “Ara potser toca refer algunes propostes, adaptant-les a la nova realitat que deixarà el coronavirus”. Per la crisi econòmica que es preveu, “caldrà reforçar encara més el transport públic, per garantir-ne l’accés a tothom”, exposa. I per la crisi sanitària, prendre consciència que la pol·lució té una gran afectació a la salut, concretament amb problemes respiratoris, com l’actual coronavirus.   

“El trànsit rodat motoritzat és la principal font de contaminació urbana”

Des de l’Ajuntament de Sabadell, la regidora de Transició Energètica, Mar Molina, també creu que “cal continuar treballant per a la pacificació del trànsit rodat a dins del nucli urbà, impuls del transport públic i de la bicicleta i anar a peu com a línies de treball estratègiques per millorar la qualitat de l’aire en l’àmbit estructural”. 

De fet, Mar Molina constata que el trànsit rodat motoritzat és la principal font de contaminació urbana a Sabadell, després d’analitzar les dades comparades d’aquesta setmana amb les prèvies a la crisi: “El trànsit s’ha reduït un 64%, fet que ha millorat substancialment els nivells de qualitat de l’aire, concretament del 53% de NO2 i del 23% de PM10, derivada del confinament per la Covid-19”. 

La contaminació de l’aire cau prop del 75% per la falta de cotxes

Comentaris
To Top