Publicitat
Ciutat

Esperes llargues i angoixants a Urgències

Passadissos plens de gent a Urgències. / CEDIDES

L’allau diària de persones que rep el personal sanitari de les Urgències del Taulí per possibles casos de contagi de la Covid-19 ha provocat un coll d’ampolla. Concretament, a l’àrea de triatge, un espai on s’aglutinen tots els casos mentre el personal sanitari examina la situació de cada pacient per classificar-lo segons la simptomatologia tot esperant els eterns i esperats resultats dels tests. Un procés que, com a mínim, triga més de 12 hores.

El creixement de la corba de contagis d’aquesta darrera setmana podria ser un dels motius per explicar la situació que està vivint el personal d’Urgències i, sobretot, els pacients i els seus familiars.

PERSONA DE RISC AMB DIABETIS

Un dels casos és el d’un sabadellenc, de 41 anys, que el dimarts passat a les 18 h va ingressar al Taulí després de diversos dies amb símptomes com malestar i febre, agreujats amb una diabetis, fet que el convertia en una persona de risc davant la Covid-19. Durant dos dies i, sempre segons el que comenta, els va passar assegut a una cadira (foto) tot esperant poder ser atès del virus, i també per controlar el sucre. Fins aquesta passada nit. El van reubicar a un box després de 96 hores vivint a cavall d’una cadira i d’una butaca. El sabadellenc, que prefereix mantenir l’anonimat, assegura que “la situació aquí ha canviat radicalment. Estic ben atès per personal sanitari del Taulí”, fent referència a l’atenció dels professionals sanitaris. Una revelació que demostra que un cop superat el coll d’ampolla de la zona de triatge, l’escenari és diferent i, per tant, el seguiment del pacient pot ser més exhaustiu.

LA COMUNICACIÓ PACIENT-FAMILIAR

L’altre aspecte que preocupa, sobretot als familiars, és la dificultat per poder conèixer l’estat de salut de la persona ingressada. Si bé és cert que des del Taulí s’assegura que s’estan “preparant fórmules” perquè es pugui establir un canal de comunicació, a hores d’ara la situació és una altra. Des del centre hospitalari admeten que “no hem aconseguit els resultats que voldríem, aquesta és la veritat”. I així és. 

Aquesta situació l’han viscuda nombroses persones que avui dia, afortunadament, continuen rebent informació (per escassa que sigui). En altres casos, però, la comunicació és inexistent i això genera una situació d’angoixa alarmant als familiars. “Hi tinc la meva mare de 76 anys des del dimecres passat i no sé res d’ella. Entenc la situació i sé com està el personal del Taulí, però només demano que ens donin una explicació i que siguin transparents”, comentava molest Dani Ruiz. 

Paral·lelament, n’hi ha que han tingut més sort, com és el cas de Yolanda Rejas, que gràcies a una coneixença a dins del centre hospitalari, pot estar al corrent de l’estat del seu pare, de 74 anys, estable dins la gravetat de la Covid-19. “Vaig estar més d’un dia sense saber absolutament res d’ell i això és terrible per a una filla. Afortunadament, tenim aquesta amistat que ens permet tenir coneixement de com evoluciona veient que els metges, fruit de l’enorme treball, no ens truquen cada dia tot i intentar-ho de totes les maneres parlant amb el servei d’admissions del Taulí”. Situacions excepcionals en moments excepcionals.

"CERT PROBLEMA"

En declaracions al Diari de Sabadell, Joan Martí, director general del Parc Taulí, admet que la situació a Urgències havia generat un “cert problema” a l’àrea de triatge. Davant d’aquest hàndicap, el castellarenc assegura que des d’ahir mateix “hem ampliat l’entorn per atendre els malalts de Covid-19. Reservem l’espai que en diem triatge i primera atenció per fer realment això; per, d’aquesta manera, evitar que els pacients no hi quedin encallats. Això millorarà la situació d’una manera sensible en els pròxims dies”. Respecte al temps d’espera a Urgències, Martí considera que “quasi tots els malalts de Covid-19 tenen una elevada complexitat i, a més, els has de fer una sèrie de proves que tenen un temps determinat”. Una espera que s’allarga més de mig dia: “Per poder tenir la definició de si aquest pacient ha d’anar a casa o ingressar, en menys de 12 hores és gairebé impossible anant tot rodó. Una altra cosa és si aconseguim posar aquestes persones en un espai més confortable”.

Joan Martí (Taulí): “El nombre de malalts crítics creixerà fortament”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top