Ciutat

GRÀFICS: Quinze de cada cent: la mortalitat dels pacients de coronavirus al Parc Taulí

El coronavirus darrere molts noms i cognoms. Cares. Persones. Pacients que lluiten contra una malaltia encara desconeguda. De la crisi sanitària a Sabadell, fins ara, només havien sortit a la llum xifres fredes: ingressos, defuncions i des de fa pocs dies, altes. No hi havia cap detall dels malalts ni de les víctimes mortals. L’estadística de l’hospital Parc Taulí, a què ha tingut accés el D.S., permet fer una fotografia de la malaltia –i de les seves víctimes– a l’àrea sanitària del Parc Taulí, format per Sabadell i vuit municipis més.

El virus ha impactat més en els homes que en les dones, i és més letal en ells que no pas en elles. Sis de cada deu pacients (58,9%) que han ingressat per la pandèmia fins al moment –577 afectats– eren homes, mentre que les dones representaven el 41,1% restant.

Amb les dades del divendres 29 de març al matí, el 15% dels pacients de coronavirus tractats a l’hospital sabadellenc havien perdut la vida per la pandèmia. Darrere aquesta xifra es pot observar una altra dada significativa: els efectes del virus no només són superiors en el cas d’ells, també ho és la mortalitat: entre els homes, la letalitat del virus se situa en el 16,8%, mentre que en les dones és de l’11,4%. L’explicació és complexa: “Hi ha diversos factors de risc, que són l’edat avançada, problemes de salut crònics, menys efectivitat dels tractaments o la resposta immunitària. En conseqüència, la mortalitat sembla sensiblement superior en els homes respecte a les dones”, assenyala la doctora Marisa Baré, metgessa especialista en Medicina Preventiva i presidenta del Comitè Institucional de Millora de la Pràctica Clínica del Parc Taulí.

Que afecti en diferent grau i intensitat homes i dones ha donat força a una hipòtesi vinculada amb la resposta immunitària al virus, segons assenyalen al D.S. experts epidemiòlegs. El cos dels pacients homes reacciona de manera més “virulenta” que el de les dones: com més forta és a la resposta immunitària, més ho és la inflamació pulmonar. I aquesta reacció és el que limita la capacitat per respirar i provoca més desenllaços fatals.

A l’altra banda dels decessos, hi ha les històries de superació. 82 pacients ja havien rebut l’alta després d’estar ingressats durant dies el divendres. Representen aproximadament el 10% dels casos i la tendència des de fa uns dies és a l’alça: de 29 altes acumulades a principis de setmana, aquest divendres ja n’eren 62. Aviat la línia d’altes creuarà la de defuncions, segons esperen des del Taulí.

Les afectacions, segons l’edat

La malaltia sembla entendre de gèneres, i també d’edats. Fins divendres, 100 persones havien mort per coronavirus a Sabadell, però s’observen salts generacionals pel que fa als casos mortals. “Si bé els pacients de més de 69 anys constitueixen poc més del 50% dels ingressos, representen el 80% de les morts”, apunta la doctora Baré.

Per grups d’edat –més al detall en el gràfic de la dreta– es pot observar que en els menors de 18 anys la mortalitat és zero i s’incrementa a mesura que augmenta l’edat. Així, les defuncions són més altes en les persones d’entre 80-84 anys (32,1% dels casos), els més grans de 85 anys (27,8%) i entre els 75 i els 79 anys (21,8%). Per contra, a banda dels joves, el grup d’edat on hi ha una resposta més favorable a la malaltia és en els pacients d’entre 40 i 49 anys. Segons exposen des del Taulí, “encara és d’hora per contrastar les hipòtesis” sobre aquestes diferències, però altres fonts apunten que l’edat és clau perquè “en el cas dels malalts crònics, qualsevol alteració els acaba de desestabilitzar”.

Escenari a 12 setmanes

El primer cas de coronavirus al Parc Taulí es va detectar el passat 1 de març. Tot i això, Baré assenyala que és difícil identificar un punt de començament a l’expansió de la pandèmia, perquè “hi poden haver hagut pacients asimptomàtics o amb símptomes lleus”. L’experta apunta que, ara per ara, Sabadell se situa al final de la quarta setmana de la infecció, en el marc d’un procés que pot durar encara molt més. “L’època de gran demanda assistencial complexa es podria allargar unes 12 setmanes”, assegura Baré, que forma part d’un grup de treball encarregat de gestionar logísticament l’hospital des de l’inici de la crisi. En tot aquest període, “s’han aplicat criteri clínics consensuats” amb l’objectiu de determinar quins pacients s’havien d’hospitalitzar i quins no. D’aquesta manera, i fins al moment, han ingressat a l’hospital Parc Taulí 577 pacients, dels quals 62 (10,7%) han rebut l’alta i 100 han mort per la malaltia. Del total, un 18% ha hagut de ser atès almenys un dia a l’UCI. Amb aquest escenari, ara es treballa amb una previsió d’augment de casos en les properes setmanes i es calcula que entre un 15% i un 20% dels casos necessitaran hospitalització.

Davant d’aquest horitzó, el consens mèdic recomana la reclusió a casa. “El confinament és absolutament necessari, evitar la transmissió contacte a contacte”, exposen els experts epidemòlegs, que assenyalen que com més densitat de població i més població envellida hi hagi, més risc de contagi hi ha. Sabadell té 5.593 habitants per quilòmetre quadrat (km2), la concentració pròpia d’una gran ciutat –a Catalunya, per exemple, la relació és de 238 habitants per km2–. Pel que fa a l’envelliment, la població de més de 65 anys a Sabadell representa el 18,6%, justament en els valors de la mitjana catalana (18,7%). L’escenari és encara incert perquè falten respostes. L’estadística, però, deixa una advertència: les persones amb patologies prèvies, homes i la gent gran són les persones que més hauran d’estar en alerta pel virus. Són les cares de les xifres.

Comentaris
To Top