Ciutat

Manel Cervantes (Parc Taulí): “És un error pensar que amb la mascareta n’hi ha prou”

El cap de Malalties Infeccioses de l’hospital sabadellenc demana extremar totes les precaucions

El Dr. Manel Cervantes, a la 9a planta del Taulí, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

En un moment de treva hospitalària, el doctor Manel Cervantes (Barcelona, 1954) agafa el telèfon. “Estem animats i seguim al 300%”, comenta el cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí. Va atabalat: encara hi ha 436 ingressats a l’hospital sabadellenc per coronavirus i la pressió a l’UCI no baixa. “Teníem 16 llits abans i ara no baixem dels 50 pacients a cures intensives”, assenyala. La baixada de nous casos s’ha notat, però assegura que el moment és “delicat”. Cal extremar totes les precaucions. Totes. Perquè la mascareta no ho és tot.

En quin punt de l’epidèmia estem al Parc Taulí?

En el millor dels casos estem a la meitat: hem arribat al cim i ara anem fent petits passos cap a baix. A l’hospital cada cop tenim menys persones ingressades per coronavirus, però això no vol dir que hàgim de deixar de prendre mesures de protecció: evitar aglomeracions, respectar distàncies i mantenir els vulnerables –gent gran i persones de risc– fora del focus de contacte.

Ara el gran tema són les mascaretes. Si en portem una, podem estar tranquils?

És un error… una total equivocació. Quan parlem de la transmissió del coronavirus, fem referència a dues vies de contagi: per via aèria i per contacte. I és molt més perillosa la segona, en què la mascareta no incideix. Si et toques la cara després de tocar una font contaminada, de què et serveix la mascareta?

Aleshores, per a qui estan pensades?

Per als malalts immunodeprimits, la gent gran, persones que s’exposen a aglomeracions, personal sanitari i d’atenció a la gent gran… Les mascaretes són necessàries per a les persones que s’exposen a la presència del virus en l’aire, com als hospitals, les residències o aglomeracions, com el tren. Al carrer no té aquesta incidència.

Quin ús n’han de fer les persones contagiades o que han estat en contacte amb algú amb Covid-19?

Han d’utilitzar les quirúrgiques. Aquestes serveixen perquè si hi ha una expulsió de moc, no pugui anar més enllà dels 40 cm de la boca. Són per protegir del patogen la resta i evitar nous contagis. En el cas de les d’autoprotecció, les FPP2 i les FPP3, estan pensades per als grups de persones més exposats, com metges, infermers, personal domiciliari…

Què podem fer per evitar el risc de contacte?

Hem de seguir amb el rentat de mans amb aigua i sabó i amb totes les mesures d’higiene i d’autoprotecció. També si portem guants, perquè poden quedar contaminats ràpidament i cal insistir que són d’un sol ús. No tenim carta blanca per tocar-ho tot perquè el virus es pot quedar a la mà, a la roba, a les claus de casa, a les superfícies…

Encara pel que fa a les noves transmissions, creu que la mesura del govern espanyol de desconfinar parcialment és adequada?

Soc dels que pensa que no s’han de prendre mesures excessives, sinó fer-ho tot de forma gradual. Davant d’un patogen desconegut, cal fer petits passos de prova-error: si la tornada parcial a la feina surt bé, doncs farem una desescalada més. Si no és així, tirarem enrere. Amb això vull dir que s’han de poder prendre decisions enmig de la incertesa. Un confinament total perllongat pot tenir efectes desastrosos en l’àmbit social. I humà.

Mascaretes al descobert: tot el que has de saber sobre la protecció davant del coronavirus

Comentaris
To Top