Publicitat
DANI MARINOVA

L’espai públic després del confinament

[Per Dani Marinova, politòloga a la Universitat Autònoma de Barcelona]

El confinament s’ha començat a relaxar, amb treballadors i treballadores tornant a la feina aquesta setmana. Tornem, però, a una nova realitat en què hem d’estar a l’aguait amb mascareta, guants i distàncies d’entre 1 i 2 metres. Perquè tothom pugui complir amb les mesures de distanciament, caldrà que l’Ajuntament hi adapti l’espai públic.

La tasca de l’Ajuntament s’ha de guiar per dos objectius. El primer és facilitar aquells tipus de mobilitat que redueixin la possibilitat de nous contagis. Això implica ampliar l’espai per fer desplaçaments a peu respectant el distanciament, promoure l’ús de vehicles individuals, i incrementar la freqüència d’autobusos per reduir el nombre de passatgers per vehicle.

El segon objectiu que l’Ajuntament ha de tenir clar és desincentivar l’ús de vehicles contaminants. Estudis de la Universitat de Harvard, i de les universitats de Siena i Aarhus demostren que la contaminació de l’aire incrementa dràsticament la taxa de mortalitat per la Covid-19. Perquè els malalts a Sabadell tinguin més esperança de recuperar-se’n, cal reduir al màxim l’ús de vehicles contaminants.

Per complir amb aquests objectius, primer caldrà ampliar l’espai per a vianants. S’han d’identificar les zones de més trànsit de persones i les zones especialment deficients en l’espai a les voreres. Caldrà tallar la circulació de vehicles motoritzats en carrers amb voreres de menys de 2 metres, baixar a la calçada els carrils bici que es troben a la vorera, i suspendre zones d’aparcament de motos i terrasses de bars.

Si no s’implementen aquestes mesures, molts vianants s’exposaran al contagi, mentre que d’altres baixaran a la calçada exposant-se al risc d’atropellament. Segons dades de Barcelona, tot i que el nombre de vehicles en circulació ha disminuït durant el confinament, el nombre d’infraccions per excés de velocitat s’ha doblat. Si els vianants es veuen obligats a baixar a la calçada, les possibles lesions serien més greus i competirien per recursos hospitalaris.

A països com Alemanya, França i el Regne Unit, s’ha promogut l’ús de la bicicleta per ser un dels vehicles més segurs a prevenir nous contagis. La bicicleta és d’ús individual i per defecte ens obliga a mantenir la distància de 2 metres. Fomentar-ne l’ús en trajectes urbans també traurà pressió del transport públic.

Incentivar l’ús de vehicles no contaminants ajudarà a mantenir l’aire net perquè els malalts per la Covid-19 tinguin més probabilitat de superar la malaltia (un 15%, segons estudis). Per promoure l’ús de bicicletes i patinets, caldrà habilitar urgentment nous carrils bici i facilitar la connexió entre carrils existents. Caldrà que l’Ajuntament siguin contundent que cal prescindir al màxim possible de vehicles contaminants.

Les administracions han d’anticipar que en els propers dies o setmanes es relaxin les mesures de confinament, com deixar sortir nens i nenes. Serà important evitar que les persones es congreguin i caldrà ampliar els espais públics de lleure i esport, especialment en els barris més densament poblats. Els parcs infantils hauran de romandre tancats per evitar nous contagis, i s’hauran d’habilitar espais alternatius de lleure, per exemple tancant carrers secundaris al trànsit de pas.

L’evolució de la Covid-19 ens deixa amb molta incertesa cap al futur. És per això que l’espai públic s’ha d’adaptar a una nova realitat en què la prevenció de contagis i la reducció en la contaminació siguin prioritaris. En una ciutat compacta, com ho és Sabadell, la tasca no és fàcil. Caldran passos valents i àgils perquè, sens dubte, la millor manera de reduir la incertesa és crear el futur.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top