Publicitat
Ciutat

Doctor Carmona: “L’activitat física és essencial per a una bona rehabilitació”

Abans que es decretés l’Estat d’Alarma, el doctor sabadellenc José Manuel Carmona ja atenia diàriament una desena de persones que presentaven símptomes similars a la Covid-19 al CAP de Sant Llorenç de Savall. Treballant de cara al virus, amb EPI’s que aleshores eren insuficients, va acabar donant positiu en Covid-19. Ara ja es troba en fase de recuperació, se sent més fort que mai i amb ganes de tornar a primera línia.

De doctor a pacient. Com es viu aquest salt? Amb incertesa, com tothom, suposo. En rebre el positiu, la sensació va ser contradictòria. Em va alleujar perquè ho patia amb símptomes lleus, però m’espantava pensar que es pogués complicar. Parlem d’un virus que ni els professionals coneixem al cent per cent. Evidentment, vull tornar a l’altre seient de la consulta.

Però haurà d’esperar uns dies més. Sí. Fa quinze dies que estic aïllat a casa. Literalment. He tornat a donar positiu en l’última prova, així que m’espera una setmana més. Com a mínim.

Malgrat el segon positiu, ja es troba bé? Perfecte. Estic en fase de recuperació. Els primers dies no estava capacitat per fer gaire cosa. Tenia dolors musculars i d’ossos, una fluixedat absoluta. Del llit al sofà. I, evidentment, sense gust ni olfacte. El que no he tingut és tos ni ofecs. Ara vaig fent exercicis en bicicleta estàtica per recuperar la musculatura, l’activitat física és essencial per a una bona rehabilitació.

El doctor Carmona ha passat el virus aïllat a casa / CEDIDA

També és recomanable per les persones que han patit el virus amb més intensitat? Pas per pas. L’OMS recomana quatre hores setmanals d’esport, més ingesta de líquids i una alimentació proteica. Per les persones que s’han vist afectades a l’àmbit respiratori, primer cal que els exercicis se centrin en la fisioteràpia respiratòria.

En què consisteix? En exercicis per entrenar els músculs respiratoris  afectats per aquest virus. Per exemple, inflar i desinflar el tòrax, obrir i tancar els braços per activar el diafragma i la musculatura intercostal… La rehabilitació és un procés molt lent, però és la part més important per recuperar la capacitat respiratòria. També és necessària la vitamina D del Sol i caminar una mica.

A banda de  recuperar la seva força muscular, com és el seu dia a dia? Totalment antinatural. No puc dormir amb la meva dona, ni abraçar la meva filla. Estic apartat de la meva família. Els  protocols són molt estrictes i, tot i que hem extremat mesures d’higiene i distància, ara la meva dona és positiva. Vull  que passi de pressa tot això. Sort de les sèries de televisió. 

Segur que sí. I, quan passi, què? Els metges continuarem desbordats de feina. Es derivaran més malalties de patologies prèvies que s’han deixat d’atendre, que han quedat en un segon pla. Sumat a tot allò que es derivi de la pandèmia, que encara està per veure. Però bé, allà hi serem un altre cop els professionals d’atenció primària, a peu de canó i sense defallir.

Publicitat
Comentaris
To Top