Ciutat

Les erupcions a la pell poden predir el moment d'infecció de Covid-19

El doctor Jorge Romaní / CEDIDA

La publicació Actas Dermosifiliográficas ha presentat una investigació liderada pel doctor Jorge Romaní, del Servei de Dermatologia del Parc Taulí, sobre un quadre clínic de lesions perniòtiques i acrals fins ara atípic, i la seva probable vinculació amb la Covid-19. L'estudi conclou que les erupcions a la pell poden predir el moment de la infecció i la gravetat del coronavirus.

Es van analitzar 375 casos que configuren l’article publicat el 29 d’abril al British Journal of Dermatology, la tercera revista de major impacte en el camp de la dermatologia segons el JCR Impact Factor., també amb participació del doctor Romaní.

A partir d'unes lesions a la pell dels més menuts, es van associar amb infecció per Covit, però es va crear una alarma que va trasbalsar els serveis d’urgències pediàtriques, amb famílies espantades que demanaven una prova diagnòstica. Curiosament, la gran majoria tenien PCR negativa i no havien manifestat cap símptoma d’infecció per coronavirus.

Publicitat

Els dermatòlegs i infectòlegs del Parc Taulí van impulsar recollir i estudiar una sèrie de pacients, i vam demanar la col·laboració de l'equip de dermatòlegs de l’hospital Sant Joan de Déu, que van aportar els seus casos. L'equip de l'epidemiòleg Oriol Mitjà va aportar els tests ràpids per intentar detectar la serologia.

Les imatges de l'estudi es van publicar al British Journal of Dermatology, on es va determinar que cadascun dels patrons identificats pot aparèixer en un moment temporal diferent de la infecció de Covid i està relacionat amb un diferent pronòstic de la malaltia. Així, les lesions vesiculoses apareixen durant les primeres setmanes, o les perniòtiques es manifesten tard, fins a dos mesos després del contacte amb el virus, i suposen un pronòstic excel·lent, sovint amb una infecció passada de forma inadvertida.

Amb tot, si les lesions cutànies són explorades per un observador entrenat, a partir d’elles es pot arribar no només a sospitar la infecció, sinó fins i tot conèixer en quin moment el pacient ha tingut el contacte amb el virus, i el pronòstic associat.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top