Vallès

Els proveïdors de carn i verdura de la comarca, “salvats” per les botigues de poble

A la Botiga del Castell s’ha multiplicat per dos la venda de verdura: tant els pèsols, els enciams, les faves o les carxofes dels pagesos del poble, com les altres hortalisses i la fruita que encarrega a un dels proveïdors, també de Castellar del Vallès. Passa pel local a descarregar al matí i a la tarda, alguns dies fins i tot una tercera o una quarta vegada. En aquesta botiga de queviures de proximitat, la demanda de carn també s’ha disparat: la botifarra de Sant Llorenç Savall, el pollastre de Santa Perpètua o el xai i la vedella que arriba de Terrassa. “En general, tot. Però això, principalment, és el que més estem venent”, resumeix el propietari, Toni Santos.

Amb el tancament de bars i restaurants, els proveïdors de carn i verdura del Vallès Occidental han vist com disminuïa una part dels seus ingressos. Algunes d’aquestes empreses, doncs, s’han vist obligades a recórrer a ERTOs. Han estat les botigues de proximitat –com el Castell, “de poble”– que enmig d’aquesta crisi han pal·liat l’impacte econòmic d’alguns subministradors del sector alimentari. Com que han augmentat les seves vendes, també han incrementat les comandes.

La carnisseria de Sentmenat Cal Vivet, a banda de tenir establiment propi, elabora productes per distribuir-los més enllà de la comarca, a restaurants i botigues. Les seves croquetes de fins a sis menes, els canelons o les botifarres de peus de porc o pernil ibèric arriben a diferents punts de Catalunya. En el seu cas, la restauració representava aproximadament un 15% de les comandes que duien a terme a altres negocis, i han quedat reduïdes a zero. Aquestes pèrdues, però, s’han equilibrat amb l’augment de subministrament a altres botigues. Jordi Vivet, gerent de l’empresa, n’explica la causa: “Ara que la gent està a casa, i no es mou per anar a la feina, compra més a les botigues de poble. En el nostre cas, hem fet nous clients a Sentmenat que busquen proximitat”.

Toni Santos, de la Botiga del Castell, de Castellar, ha multiplicat la venda de verdura i carn / G. Plans

La restauració, de mica en mica

La paralització de la restauració, a més, ha provocat que molts proveïdors estiguin esperant cobrar factures que tenen pendents dels restaurants, molts dels quals no podran fer-hi front fins que no reobrin. Ramon Surroca, al capdavant d’una empresa de Santa Perpètua que comercia a l’engròs embotits, formatges i làctics, s’ha trobat amb aquesta situació. Tot i això, ha pogut fer assumir les despeses: “En contrapartida als restaurants, les vendes a les xarcuteries han pujat una mica. Les botigues han pagat al dia i una cosa ha compensat l’altra. Fins i tot ens hem quedat una miqueta per sobre”, detalla.

La restauració comença a activar-se per preparar la reobertura del sector. És per això que la parada de fruites, verdures i llegums Vila-Borrull, del Mercat de Castellar, ha començat a fer repartiments a alguns establiments. Se n’encarrega Joan Rodrigo, que és conscient de la falta de liquiditat que han d’afrontar els restaurants, i entén que trigarà més a poder cobrar factures. Tanmateix, per a ell preval que siguin “de confiança”. La parada ha pogut “parar el cop” amb l’augment de vendes a domicili i la provisió a dues botigues de la vila, que “han augmentat el volum de comandes entre un 30 i un 40%”.

En qualsevol cas, per explicar l’augment de vendes de les botigues de poble, no només s’ha de tenir en compte el canvi d’hàbits de consum. El Castell, Cal Vivet o Vila-Borrull han hagut de reorganitzar-se per fer front a les noves necessitats, amb una mentalitat resilient, hores i sobreesforços.

Comentaris
To Top