Publicitat
JOSEP MERCADÉ

A la recerca del full de ruta

[Per Josep Mercadé, periodista]

Amb la salivera de pensar en el pas de la fase 0 a la 1 del desconfinament, les mirades estan posades en com estàvem fa poc més de dos mesos quan va esclatar tot. Malgrat el poc temps que ha passat, ho veiem llunyà. La causa és la magnitud de la tragèdia que, a poc a poc, se’ns mostra més real que virtual. Mentre que el sector sanitari avisa que no hem d’abaixar la guàrdia per evitar rebrots, del que més es parla ara és de com encarem la reconstrucció de la desfeta. I ho fem amb la premissa que no serà gens fàcil.

El dissabte passat, l’alcaldessa, Marta Farrés, deia en aquest diari que proposaran un full de ruta per fer front a la nova situació. Efectivament és l’hora d’intentar encarar el futur més immediat amb la complicitat de tothom. Una de les lliçons que hauríem d’aprendre és que amb l’individualisme en aquests moments no anem enlloc. Cal amplitud de mires i intentar ajuntar més que separar. Està clar que la màxima preocupació, a banda d’evitar rebrots de la pandèmia que ens obliguin a nous confinaments, és iniciar al més aviat possible un retorn a un estat que està ple d’incògnites.

Publicitat

De fulls de ruta n’hi haurà molts i aniran en funció de com evolucioni la Covid-19 i de la direcció que es vulgui agafar. El problema és si serem capaços de trobar la ruta que ens porti cap a un port segur. Això és el més difícil. Tots hem vist clar el diagnòstic, però trobar el remei ja és una altra cosa. Sabadell i altres ciutats s’afanyen a preparar espais per esponjar el pas de les persones. Terrasses de bars més àmplies, més trams de carrers per a vianants, indicacions de caminar per la dreta, afavorir el consum de proximitat i en el comerç local…

Tot plegat ens porta a un nou model de convivència. Esperem que serà més agradable i menys densificat. No serà fàcil mantenir-ho, i tampoc ho és la retallada de llibertats que patim des de fa dos mesos a causa de l’estat d’alarma. Resulta curiós com, de moment, a casa nostra, aquesta limitació no ha estat qüestionada per gairebé ningú. Ho hem acceptat de manera disciplinada. Això que és ben bèstia que et puguin multar si traspasses el terme municipal anant a peu o en bicicleta. Aquests i altres aspectes els haurà de preveure el full de ruta per fer front a la nova situació provocada per aquesta pandèmia.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top