Ciutat

Manel Cervantes (Taulí): “No hi ha cap criteri científic per no passar a la fase 1"

Els experts avalen la desescalada i apunten a una situació controlada del virus a principis de juny

Taules i cadires apil·lades a la Rambla, a l'espera d ela Fase 1 / LLUÍS FRANCO

Sabadell queda forade la desescalada després que el Departament de Salut hagi rebutjat el canvi a la fase 1. La decisió contradiu els criteris epidemiològics –que indiquen que la Regió Metropolitana Nord té un risc de contagi baix– i s’ha justificat amb dos factors clau: el volum de mobilitat elevat i la proximitat amb Barcelona, la zona més afectada per coronavirus. La mesura és ferma i serà traslladada al govern de l’Estat, qui té l’última paraula en la política de desescalada.

Passar a la fase 1, no. Però sí un pas intermedi. El govern català vol reformular la fase 0 amb representants del Procicat i dels municipis afectats, que podrien plantejar-se a escala micro: per Àrees Bàsiques de Salut (ABS) o agrupacions, segons va apuntar la consellera de Salut, Alba Vergés. En tot cas, s’haurà d’esperar a veure com es concreta.

L’epidemiologia no ho és tot

La decisió de Salut ha generat estupefacció a l’hospital Parc Taulí. “No hi ha cap argument científic per no passar: hi ha llits d’UCI, capacitat per fer tests i nivells epidemiològics baixos. Han volgut ser prudents”, considera el cap d’Epidemiologia de l’hospital Parc Taulí, Manel Cervantes. El centre hospitalari atenia ahir 106 pacients de Covid-19, una sisena part (16,8%) dels casos registrats en el pic de l’epidèmia. La pressió a les UCIs, evidència dels casos més greus, està en mínims: amb 12 pacients, lluny del màxim de 70 hospitalitzats a principis d’abril.

Publicitat

Salut reconeix que la Regió Metropolitana Nord –que inclou Sabadell– té un risc de rebrot baix. Un estudi del grup de recerca Biocom-SC de la UPC per al govern català indicava que, a finals de la setmana passada, l’índex de risc era de 38 punts a la Regió Metropolitana Nord, inferior als 91 de Barcelona ciutat i als 58 de la Regió Metropolitana Sud. Per passar de fase, caldria estar per sota dels 30 punts de risc de rebrot, llindar al qual ja s’ha arribat.

D’on surt aquest indicador? De la taxa de contagis per cada infectat i dels casos actius [observi els diagrames]. Segons l’informe, la regió a què pertany Sabadell té una ràtio de contagis de 0,5, és a dir, per cada dos malalts se n’infecta un de nou, i té vora 150 casos actius per cada 10.000 habitants.

Un mes per controlar la Covid-19

Sabadell compleix els requisits per passar de fase ara, segons el doctor Cervantes, que espera la desescalada per a la setmana del 25 de maig. És més, si se segueix amb el descens actual i no es produeix un rebrot, augura registres ínfims de la Covid-19 en qüestió d’un mes. “A primers de juny, al coronavirus li passarà com a la grip amb la primavera: no desapareixerà però quedarà sota mínims”. Això vol dir que l’epidèmia no estaria erradicada, però sí controlada i es donarien les condicions per tornar a la normalitat, amb excepcions: res d’actes massius –concerts, teatres, aglomeracions en transports públics...– i un ferm control de les mesures d’higiene individual i col·lectiva. En tot moment, com fins ara, s’haurà d’estar pendent d’un possible rebrot. “Eliminar el virus serà difícil i podem tenir una recaiguda en qualsevol moment”, assenyala l’investigador de l’equip de la UPC Daniel López Codina.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top